Forskningsprojekt ska lyfta svensk tennis: ”Spännande”

Publicerad

Samtidigt som svensk tennis saknade herrspelare i Australian Open testas nya vägar mot framtiden hemma i Stockholm, i form av forskning kring biomekanik.
– Det känns kul och spännande att testa något nytt och jag hoppas det fungerar bra, säger talangen Karl Friberg.

SVT Sport var på plats i Danderyd när 19-åringen Karl Friberg utrustades med omkring 50 reflekterande markörer, samtidigt som banan var full av kameror. Dessutom fick han tryckkänsliga sulor som mäter hur kroppstyngden placeras i olika lägen, och kan ge analys för att undvika skador. Alla rörelser filmades och Friberg framträdde som en animerad streckgubbe på en datorskärm.

Riksidrottsförbundet och Karolinska har varit inblandade i forskningsprojektet kring biomekanik som just nu testas i Stockholm. Det viktiga är slagen, rörelserna, hur ser det ut, och om det finns andra, bättre eller effektivare sätt att spela och träna. Tio aktiva ska testas i ett första skede, och analysen ska vara klar senare i vår.

– Tennisen är under förändring och allt blir lite bättre, det går lite snabbare, man slår lite hårdare, det påfrestar lite mer på kroppen och vi måste förhålla oss till framtiden, säger den förre storspelaren Nicklas Kulti som arbetar för tennisakademin Good to great.

– Jag tror att det kan bli mer och mer sånt här inom tennis, det känns som att det fungerar bra så jag tror det kan bli större och större, säger Karl Friberg om forskningen.

Kulti pratar om att träna smartare.

– Egentligen handlar det om att träna hårt, men smart. Vem som helst kan spela 5-6 timmar om dagen. Men det gäller att träna så att det blir effekt i allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer