Holger Rune fick ta emot förstapriset i Paris av den svenske legendaren Stefan Edbderg. Foto: TT

Holger Rune hoppar av turnering – hoppas på ATP-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Holger Rune tog i går karriärens största titel när han slog Novak Djokovic i finalen i Paris Masters. Nu hoppar han av juniorturneringen Next Gen ATP Finals och hoppas på en plats i ATP-slutspelet till helgen.

Next Gen-slutspelet i Milano inleds i morgon utan sitt stora affischnamn – Rune visar att framtiden redan är här.

För ett år sedan var den 19-årige dansken rankad 118:e i världen. I Stockholm Open för ett par veckor sedan fick han spela på en sidobana, då var han rankad 27:a, innan han vann turneringen.

Det gav starten till ett sällsynt race på tennistouren. Han gick till final i Basel och slog sedan på tre dagar i Paris världsettan Carlos Alcaraz, Felix Auger-Aliassime som vunnit tre raka turneringar och legendaren Novak Djokovic som kronan på verket.

”Bästa känsla jag haft i hela livet”

– Om någon för fyra veckor sedan hade sagt åt till mig att jag skulle vara topp 10 i världen hade jag sagt ”snälla, sluta nu” och nu står jag här och är superstolt. Det var känslomässigt efteråt. Det är den bästa känsla jag haft i hela livet, i hela karriären, sade Rune som fått tillskott i tränarstaben av Patrick Mouratoglou, som kunde hoppa in när Simona Halep (nu dopningsavstängd) tog en paus, på presskonferensen efter finalsegern mot Djokovic.

Nu är han tia i världen och med Alcaraz skadad behövs ytterligare ett avhopp för att världens hetaste spelare ska komma till start i ATP-slutspelet i Turin 13-20 november.

– Jag hoppas verkligen på att få spela, säger den förväntansfulle Rune.

Här tar Rune poäng trots att han tappade racket:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Holger Rune tappar racket – men vinner poängen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.