Foto: Bildbyrån

Kapten Söderling: ”Tror vi kan hävda oss bra i Madrid”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer blev stor hjälte när Sverige tog steget tillbaka i tennisens finrum. 3-1 blev det tillslut mot Chile och Sverige är kvalificerat för Davis Cup-slutspel i Madrid.

Robin Söderling gjorde sitt första framträdande som kapten kan se fram emot möten med världens bästa tennisnationer i november.

– Det är lång tid kvar men jag tror att vi kan hävda oss bra i Madrid, säger Söderling till SVT Sport.

En märkbart nöjd Robin Söderling mötte pressen efter sin första landskamp som Davis Cup-kapten.

– Grabbarna gjorde en fantastisk insats i dag. Madrid var målet så klart innan den här matchen och jag tycker att en sådant tennisland som Sverige förtjänar att vara där, säger kapten Söderling.

Robin Söderling tog över posten som kapten i december men den före detta världsfyran menar att han trots den korta tiden på posten har kunnat sätta sin prägel på laget.

– Under träningsdagarna har jag kunnat se små grejer som jag med enkla medel kan ändra på. Sen är det mest under matcherna, jag får möjlighet att följa på väldigt nära håll och se vad spelarna kan göra annorlunda, säger Söderling och fortsätter:

– Alla spelarna har presterat på en hög nivå och det kanske är det viktigaste i mitt jobb, att alla spelarna spelar så nära sitt max som möjligt.

”Tacksam att han kom tillbaka”

42-årige veteranen Robert Lindstedt hoppade över senaste landskampen mot Israel. Dubbelspecialisten var en viktigt del av avancemanget genom dubbelsegern tillsammans med Markus Eriksson. Lindstedt nämnde Söderlings kaptenskap som det enskilt viktigaste anledningen till att han valde att fortsätta med Sverige.

– Robert har en otrolig rutin. Han har varit rankade trea i världen, han har vunnit Australian Open och han har varit i tre Wimbledonfinaler. När han spelar som i dag är det ingen tvekan om att han är Sveriges bästa dubbelspelare. Jag är otroligt tacksam att han kom tillbaka in i truppen, han är otroligt viktig för laget, säger den sju år yngre kapten Söderling.

18 lag gör upp i Madrid i det nya Davis Cup-formatet. Trots närvarande stornationer som regerande mästarna Spanien, Ryssland och Frankrike ser Robin Söderling positivt på chanserna i den spanska huvudstaden.

– Det är lång tid kvar men jag tror att vi kan hävda oss bra i Madrid. Vi möter de absolut bästa länderna i världen men Micke (Ymer) spelar riktigt bra tennis. Vi har ett bra dubbelpar. Elias kommer hinna spela mycket tennis tills dess. Är vi riktigt på tårna så kan det gå ganska bra, avslutar Söderling.

Ymer vände – Sverige klart för DC-slutspel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.