Sveriges största tennistalang: ”Ett självklart val”

Uppdaterad
Publicerad

Sportspegelpriset delades ut till dubbelidrottaren Matilda Plan som nådde eliten i både bandy och fotboll. Men förutsättningarna kan skilja sig enormt från de som vill nå toppen i en annan idrott.

Sveriges mest lovande tennistalang heter Måns Dahlberg. Han har inte tid med mer än en sport.

– Jag har spelat fotboll, ishockey och tennis som yngre. Ishockey spelade jag även på en ganska hög nivå. Men jag la av 13-årsåldern. Det blev lite för mycket med både tennis, ishockey och skola, säger han.

Det blir några golfrundor med kompisarna på somrarna. Annars är det i princip bara tennis på schemat för Måns Dahlberg. 

SVT Sport är med under ett av två träningspass på tennisbanan för dagen. På andra sidan står jämnårige dansken Elmer Möller, även han rankad bland dom bästa i världen i sin ålder. Även för ett otränat tennisöga är det inte svårt att se att nivån är hög.

– De flesta pass är ganska intensiva skulle jag säga. Men sen om man har någon känning eller så kan man ju dra ner lite på intensiteten, säger Måns Dahlberg.

När han inte är iväg och tävlar blir utöver de två tennispassen ett fyspass varje dag.

Topp 15 i världen i sin ålder

Måns Dahlberg är ett typexempel på hur den moderna vägen till toppen ser ut. Satsningen tog fart på allvar när han själv kontaktade tennisakademin Good to Great för fem år sedan. För två år sedan började han träna på den nivån som han gör nu.

– Det var ett rätt självklart val för min del som ville hålla på med det här mer seriöst.

Hittills har satsningen burit frukt. Måns Dahlberg fyller 18 i år och är i skrivande stund rankad på plats 15 i världen i sin ålder.

Han pendlar mellan föräldrahemmet i Göteborg och tennisakademins toppmoderna arena i Danderyd. Dit kommer de största svenska talangerna och några utländska spelare i vissa fall redan i 12-årsåldern och tränar i skräddarsydda program.

Forskarna: En ökad skaderisk

Själv är Måns Dahlberg inte orolig över den ökade skaderisken som forskare varnar för att en tidig och specialiserad satsning kan innebära.

– Det är klart det kanske kan vara så om man bara spelar tennis hela tiden. Om man inte håller på med någon fys eller kör rehabträning också. Jag tror inte att det är så jättefarligt om man bara fokuserar på att hålla kroppen i skick när man tränar.

Se hela reportaget om förutsättningarna för att dubbelidrotta här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.