Foto: TT Nyhetsbyrån

Maria Sjarapova lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Maria Sjarapova lägger av.

32-åringen skriver i Vanity Fair att karriären är över, efter bland annat fem Grand Slam-titlar.

”Tennisen: Jag säger adjö”, skriver hon.

Ryskan har haft det tufft de senaste åren och slitit med en axelskada. Numera är den tidigare världsettan inte bättre än på plats 369 i världen. Trots det är det med ett tungt hjärta hon meddelar sitt beslut.

”Min kropp har blivit ett störningsmoment”, skriver hon i artikeln, där hon dock mestadels skriver om sin kärlek till sporten:

”Jag har gett mitt liv åt tennisen, och tennisen gav mig ett liv. Jag kommer att sakna det varje dag. Jag kommer att sakna träningarna och mina dagliga rutiner: Att vakna vid soluppgången, att knyta den vänstra skon innan den högra och att stänga porten till tennisplanen innan jag slår det första slaget för dagen”, skriver hon i amerikanska tidsskriften Vanity Fair, och fortsätter:

”Jag kommer att sakna mitt team och mina tränare. Jag kommer att sakna de ögonblick då jag sitter med min far på tränarbänken. Handskakningar – både efter segrar och förluster – och idrottarna (oavsett om jag kände dem eller ej) som fick mig att bli den bästa jag kunde.

Två titlar på Roland Garros

Totalt under karriären blev det 36 WTA-titlar. Hon vann samtliga Grand Slam-turneringar en gång, förutom Franska Öppna som hon vann två gånger (2012 och 2014).

”Jag trodde aldrig i mina vildaste drömmar att jag skulle vinna på de största scenerna – och på alla underlag, skriver” hon.

Det har dock varit en del motgångar för Sjarapova under karrären. Dels axelskadan som vi nämnde tidigare, men även dopningsavstängningen som hon drabbades av 2016. Hon hade testats positivt för meldonium, ett preparat som länge varit tillåtet men förbjöds i januari 2016 och ledde till flera avstängningar (bland annat friidrottaren Abeba Aregawi och simmaren Julija Jefimova).

Vad hon ska göra nu? Ta det lugnt, och lära sig dansa:

”Men det är några enkla saker som jag verkligen ser fram emot nu: En känsla av lugn med min familj. Att dröja mig kvar över en kopp kaffe på morgonen. Oplanerade utflykter över helgerna. Och träningspass som jag själv har valt (Hej, danskurs!)”, skriver hon.

ARKIV: Kim Clijsters förlorade i comebacken (17 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.