Rafael Nadal besegrade Nick Kyrgios i Australian Open. Foto: TT

Nadal till kvartsfinal i Australian Open efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Rafael Nadal är klar för kvartsfinal i Australian Open efter att ha besegrat en svår Nick Kyrgios med 3-1 (6-3, 3-6, 7-6, 7-6) i set.

Efteråt hedrade han avlidna Kobe Bryant i sitt segertal.

– Han kommer förevigt att vara i våra hjärtan, säger världsettan.

Tre timmar och 42 minuter. Så länge behövde världsettan Rafael Nadal på sig för att besegra hemmaspelaren Nick Kyrgios i Australian Open och avancera till kvartsfinal i grand slam-turneringen.

Spanjoren vann med setsiffrorna 6-3, 3-6, 7-6, 7-6 och fick slita ordentligt för sina poäng. Framförallt var det ett rafflande tredjeset som kunde ha slutat hur som helst, där Nadal till slut vann med 8-6 i tiebreak. Det fick Kyrgios att se svart. Den hetlevrade Kyrgios flisade sitt rack i småbitar och kändes där och då som en slagen man.

Australian Open

Hedrade Bryant

I det fjärde setet såg det ut som att Nadal skulle rinna ifrån enkelt, men australiensaren stretade emot och hämtade upp ett 3-5-underläge till 6-5 och sedermera ett nytt tiebreak. Men spanjoren visade klassen och vann även där.

– Mot Nick har man aldrig kontroll. Han är så svår att bryta emot. Han spelade bra. När han spelar som i dag ger han otroligt mycket tillbaka till vår sport. Han är en av de spelarna som har störst potential på touren, säger Nadal.

I sitt segertal hedrade han avlidna Kobe Bryant.

– Vad ska jag säga? Jag vaknade upp i morse med den här tragiska nyheten. Det är väldigt ledsamt och han var en av de största idrottarna som funnits. Kobe Bryant kommer förevigt att vara i våra hjärtan.

Nu väntar femteseedade österrikaren Dominic Thiem i kvartsfinalen.

Klar för kvartsfinal är även Stan Wawrinka. Den förre Australian Open-vinnaren slog ut fjärdeseedade Daniil Medvedev för en plats i kvartsfinalen.

Den 15-rankade schweizaren visade upp gammal god form i mötet med ryssen och vann femsetaren efter 3,5 timmes spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet