Novak Djokovic är diskad och ute ur US Open. Foto: Bildbyrån

Novak Djokovic diskad i US Open – skadade linjedomare

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Novak Djokovic är ute ur US Open redan i fjärde omgången. Han blev diskad i matchen mot Pablo Carreno Busta efter att han i frustation skadade en kvinnlig linjeman då han slog en boll efter en förlorad poäng.

– Jag har inte sett någon sådan dramatisk situation tidigare, säger Mats Wilander i Eurosports sändning.

Händelsen utespelade sig efter att Pablo Carreno Busta bröt Novak Djokovics serve till 6-5 i första set. I vredesmod slog han en boll bakåt som träffade en kvinnlig linjedomare kring halsen som fick ont och hade svårt att andas.

Djokovic insåg direkt sitt misstag och var framme vid domaren som fick vård på banan och som sedan kunde ledas ut. Men efter en längre diskussion på banan stod det klart att Novak Djokovic är diskad och ute ur US Open.

– Bollen träffar domaren på det mest olyckliga stället. Han försöker förklara att han inte menade det. Men wow. Jag har inte sett någon sådan dramatisk situation tidigare, säger Mats Wilander i Eurosports sändning.

”Väldigt olyckligt”

Att någon blir diskad i en grand slam-turnering har inte hänt sedan 2000 då Stefan Koubek blev diskad från Franska öppna. John McEnroe har även han blivit diskad, och det var 1990 i Australien open.

Inför turneringen gick Novak Djokovic in som stor favorit eftersom både Rafael Nadal och Roger Federer inte är med i turneringen i år.

Konkurrenten Alexander Zverev, från Tyskland, var på plats på arenan och han såg den dramatiska händelsen.

– Det är väldigt olyckligt att han just träffar linjedomaren. Det finns en regel för det här. Jag tror att domaren gör sitt jobb, men det är väldigt otur för Djokovic. Jag tror han kommer vara upprörd över det här. Jag menar hade bollen träffat någon annanstans, vi pratar centimeter, så hade det var lugnt, säger han till New York Times.

Tappar alla poäng

På grund av diskningen kommer världsettan att förlora alla rankningpoäng och prispengar han hade spelat till sig under US Open.

”I enlighet med regelboken att avsiktligt slå en farlig boll, bortsett från konsekvenserna, på banan beslutade turneringsdomaren att diska Novak Djokovic från US Open 2020”, meddelar Amerikanska tennisförbundet.

”Eftersom att han nu är diskad kommer Novak Djokovic förlora alla rankingpoäng som han spelat till sig under turneringen och även böta de prispengarna som han tjänat under turneringen”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.