Novak Djokovic vann en dramatisk Australian Open-final. Foto: David Gray/AFP/TT

Novak Djokovic vann Australian Open efter rysare mot Dominic Thiem

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic är Australian Open-mästare – för åttonde gången.

Men han fick slita hårt under nästan fyra timmars spel mot uppstickaren Dominic Thiem.

På ett imponerande sätt vände han 1–2 till 3–2 i set.

Därmed blev han förste man i modern tid att vinna Grand Slam-titlar under tre årtionden.

Världstvåan Novak Djokovic var redan den meste herrsingelmästaren i Australian Open.

Nu har han befäst sin position som den störste herrspelarens historia ytterligare. I dag vann han en dramatisk final i Melbourne mot österrikaren Dominic Thiem.

Australian Open

– Det var en tuff match, konstaterade Djokovic efteråt.

Tidigt servegenombrott

Djokovic inledde matchen bäst. Han bröt tidigt Thiems serve, och vann sedan relativt komfortabelt setet med 6–4.

Men sedan bytte matchen skepnad. Thiem spelade bländande tennis, samtidigt som Djokovic visade upp både frustration och ovanligt många enkla misstag, och förlorade såväl det andra som det tredje setet.

Nerver från Thiem

Men när matchen skulle avgöras visade Djokovic varför han är den tredje meste Grand Slam-mästaren (17) i tennishistorien. Han visade en enorm stabilitet, samtidigt som Thiem visade betydligt mer nerver än tidigare.

Djokovic tog hem det fjärde setet med 6–3 efter att ha brutit Thiems serve vid ställningen 4–3, och servade sedan hem setet.

Thiem hade breakboll

I det femte setet bröt Djokovic redan vid 1–1, efter att Thiem gjort ett ovanligt enkelt misstag. Thiem hade sedan chansen att bryta tillbaka direkt, men den rutinerade serben redde ut situationen.

Thiem spelade sedan bra resten av setet, men 32-årige Djokovic gjorde vad han skulle och vann till slut det femte och avgörande setet med 6–4 efter att spelarna hållt sina servar under resten av matchen. Matchen avgjordes genom att Thiem efter en lång duell slagit ut bollen från baslinjen. Efter att segern var kvar pekade Djokovic mot läktaren varpå han lyfte armarna i skyn och sedan gick fram till nätet och klappade om den 26-årige Thiem.

– Det här är min favoritbana och min favoritarena i världen. Jag är välsignad som får lyfta denna pokal ännu en gång, sade Djokovic i segertalet på arenan, som han till viss del ägnade åt Kobe Bryant – som ju förolyckades i en helikopterolycka förra söndagen:

– Det var en del hemska saker som inledde 2020. Det var enorma skogsbränder här i Australien, konflikter i vissa delar av världen och folk som dog varje dag. Och en person som  jag räknade som nära mig, som var en mentor för mig, Kobe Bryant dog ju också tillsammans med sin dotter.

– Jag skulle vilja säga att detta är en påminnelse till oss alla: Vi måste hålla ihop nu mer än någonsin. Vi ska vara med våra familjer och hålla de som älskar oss nära. Vi är en del av proffsidrotten, vi tävlar och gör vårt bästa. Men det finns saker i livet som är större och man måste vara ödmjuk och medveten om vad som finns runtom oss.

”Fantastiskt”

I och med segern blev Djokovic förste man att vinna en singeltitel i Grand Slams öppna era (när både proffs och amatörer fått vara med) under tre olika årtionden. Hans första Grand Slam-titel var Australian Open 2008.

– En fantastisk bedrift, sade Thiem till Djokovic efter matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet