Det finns få bilder på ännu så länge okända Elise Mertens. Här från US Open i höstas. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Offrade Australian Open – tog första titeln

Uppdaterad
Publicerad

Den belgiska kvalspelaren Elise Mertens offrade kvalet till Australian Open och stannade kvar så länge det gick i Hobarts WTA-turnering. Det slutade med att 21-åriga Mertens vann finalen mot Monica Niculescu med 6-3,6-1 och tog sin första WTA-titel.

– Det är otroligt och en dröm som blir sann, säger Mertens som tränat på Kim Clijsters Akademi i Bree, utanför Bryssel. Mertens startade nervöst och förlorade nio av de första tio poängen innan hon tog kontroll på matchen.

– Hon är verkligen en förebild för mig. Det som hon åstadkommit är häpnadsväckande, säger Mertens om Clijsters som för övrigt vann i Hobart år 2000.

Australian Open

Ska spela dubbel i Australian Open

Clijsters som hunnit bli 33 år vann fyra Grand Slam, Australian Open så sent som 2011. Lade av två gånger; först 2007 och sista gången 2012.

Med 285 000 kr på fickan i prispengar beger sig nu Mertens, som stiger från 127 till 82 på rankingen, för att spela dubbel i Australian Opens Grand Slam-turnering tillsammans med amerikanskan Louisa Chirico. 

Bara att nå första rundan i Australian Opens singelturnering är värt 330 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet