Iga Swiatek är tagen av all uppmärksamhet efter segern. Foto: TT Nyhestbyrån

Polska skrällvinnaren: ”Jag var i chock i tre dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åriga polskan Iga Swiatek stod för en riktig skräll då hon vann Franska öppna i helgen. Det har gjort att hennes popularitet har skjutit i höjden i hemlandet.

– Jag lämnade ett annat Polen än det jag kom tillbaka tilll. Jag är rätt så popuilär här nu, säger hon till BBC.

Då Iga Swiatek slog Sofia Kenin i finalen i lördags blev hon den lägst rankade Franska öppna-mästaren på damsidan. Hon tappade inte ett enda set under hela turneringen och blev den första polska singelspelaren att vinna en grand slam-turnering.

– Jag var i chock i tre dagar. Jag kan inte berätta om mina känslor, för jag förstår dem inte, säger 19-åringen.

Swiatek berättar om hur hennes liv förändrades över en natt.

– Det är galet här. Det känns som att mitt liv förändrades helt och jag försöker att vänja mig vid det nu. Jag lämnade ett annat Polen än det jag kom tillbaka tilll. Jag är rätt så popuilär här nu.

Polskan berättar att hon har tagit hjälp av den japanska stjärnan Naomi Osaka för att hantera uppmärksamheten.

– Jag klarar mig rätt så bra, men om jag får några problem så har Naomi skickat till mig att jag alltid får fråga henne om råd och stöd.

Segern har fått Swiatek att höja målsättningarna.

– Jag har alltid velat vinna alla fyra grand slam-turneringar och ta en medalj på OS, men jag har alltid sett det som en dröm. Men nu slutade det kännas så långt bort för mig.

KLIPP: Sensationen Swiatek vann Franska öppna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.