Elina Svitolina, till vänster, och Daria Kasatkina under gårdagens match på Roland Garros i Paris. Foto: Bildbyrån

Ryskan Daria Kasatkina som tagit avstånd från kriget – blev utbuad ändå: ”Bittert”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ryskan Daria Kasatkina tagit avstånd från kriget blev hon ändå utbuad av publiken efter förlusten mot ukrainskan Elina Svitolina med 6-4,7-6(7-5) i fjärde omgången av Franska öppna.

”Jag lämnar Paris med en bitter känsla. I går blev jag utbuad efter att bara varit respektfull mot min motståndares vilja att inte skaka hand efter matchen. Jag och Elina har alltid respekterat varandra efter en tuff match och att behöva lämna på det viset var värst av allt under gårdagen”, skriver världsnian Kasatkina på Twitter.

Hon har liksom många andra ryska idrottare sökt sig utanför landet och har Barcelona som bas.

Den förra världstrean Svitolina är den spelare som kanske allra mest aktivt av ukrainskorna är den som protesterar mot kriget, har besökt Volodomyr Zelenskyj i presidentpalatset i Kiev, och vägrar konsekvent att ta ryska och belarusiska spelare i hand efter matcherna.

”Tacksam för hennes ställningstagande”

I går gav Kasatkina, som kallat kriget en ”storskalig mardröm”, tummen upp till Svitolina som svarade på samma sätt.

– Jag är tacksam för hennes ställningstagande och hon är en modig person som vågar säga det offentligt. Det är det inte många som vågar göra, säger Svitolina enligt Reuters.

Publiken, som är högljudd och lever sig med i matcherna, har tagit Svitolina till sina hjärtan efter att alla franska singelspelare är utslagna både dam- och herrsidan.

Svitolina är gift med den franske legendaren Gael Monfils, som satt i hennes loge under gårdagen.

Kriget i Ukraina har kommit att påverka turneringen i Paris. Sedan ett par matcher vägrar den belarusiska världstvåan Aryna Sabalenka att medverka vid presskonferenserna efter matcherna på grund av att hon inte känner sig trygg i mötet med journalisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.