Söderling har gjort sitt på tennisbanan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Söderling avslutar tenniskarriären

Uppdaterad
Publicerad

Robin Söderling har inte spelat en tennismatch på 4,5 år. Nu meddelar han att han avbryter alla försök på en comeback.

”Jag har insett att jag inte kommer att bli frisk nog att kunna spela tennis på den nivå jag kräver av mig själv”, säger han.

Tennisstjärnan insjuknade i körtelfeber sommaren 2011, men insåg inte allvaret utan fortsatte att träna. Det innebar att han fick ett kraftigt överträningssyndrom.

”Jag har sedan dess brottats med att bli helt återställd från detta. Med sjukdomen har det varit omöjligt för mig att träna till hundra procent”, säger han i ett pressmeddelande.

”Givetvis är detta ett mycket tråkigt beslut. Nu i efterhand kan jag känna att jag borde ha lyssnat bättre på min kropp och då kunnat undvika sjukdomen.”

”Ser ljust på framtiden”

Söderling gick till final i Franska mästerskapen 2009 och 2010 och i slutet av 2010 nådde han sin främsta placering på världsrankingen, en fjärdeplats.

Den nu 31-årige Söderling vann tio turneringar och den sista, i Båstad 2011, blev också hans sista turnering i karriären.

”Även om min karriär som tennisspelare är över ser jag ljust på framtiden och mitt schema för de närmsta åren är redan fullspäckat”, säger han.

Bland annat har han varit med och startat ett företag som tillverkar tennisbollar och annan tennisutrustning.

Fakta: Robin Söderling

Född: 14 augusti 1984 i Tibro.

Bor: Djursholm.

ATP-titlar: 10.

Högsta singelrankning: 4.

Bästa resultat i grand slam-tävlingar: Final Franska mästerskapen 2009 och 2010, kvartsfinal US Open 2009 och 2010, kvartsfinal Wimbledon 2010, åttondelsfinal Australian Open 2011.

Finalförlusterna i Franska mästerskapen: 1-6, 6-7, 4-6 mot schweizaren Roger Federer 2009. 4-6, 2-6, 4-6 mot spanjoren Rafael Nadal 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.