Svenske Wimbledon-segrarens magiska år

Uppdaterad
Publicerad

Först Vincenzo, sedan Wimbledon. 30 år gammal har Stefan Olsson spelat sin bästa tennis någonsin under 2017.

– Jag tror att jag spelat så bra för att jag fått något annat att tänka på, säger Olsson om guldåret som började med sonen Vincenzos födelse i januari.

I en tid när svenska tennisspelare inte vinner de stora turneringarna längre gjorde parasportaren Stefan Olsson just detta från sin rullstol. Så när övriga svenskar jagar världen runt för att möjligen nå en kvalplats till Grand Slam-turneringar kan Olsson nöjt öppna prisskåpet hemma i Djurås i Dalarna och känna på den vackra Wimbledontrofén.

– Samtidigt blir man ju lite nöjd när man sitter och kollar på den, så den får gärna ligga kvar i skåpet ett tag, skrattar Stefan Olsson med en antydan om att de största segrarna ändå kan ge en viss mättnad.

Wimbledon räddar ekonomin

Stefan Olsson satsar mot Paralympics i Tokyo år 2020, men måste behålla motivationen trots att han är på resa halva året, ofta utan familjen. Dessutom är det tufft ekonomiskt. Trots att han är världssexa lever Olsson inget lyxliv. Wimbledon-segern gav 350 000 kronor och räddar minst ett års satsning.

De åtta bästa i världen kommer till Masters i London i slutet på november. Stefan Olsson har vunnit där två gånger förr, och drar nu dit med stor tillförsikt.

– Jag har fått en helt annan trygghet på banan nu, säger han till SVT Sport.

Kommer det från det privata?

– Jag tror faktiskt det, man känner att man har fått något viktigare hemma och det har hjälpt mycket i min satsning, säger han med sonen på armen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.