Serena Williams är i fokus inför lottningen av Franska öppna i morgon. Foto: TT.

Serena Williams nekas seedning i Paris

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag kommer lottningen till Franska öppna i Paris som inleds till helgen. Redan nu står det klart att den förra världsettan Serena Williams nekas seedning.

”Som vanligt kommer seedningen att baseras på WTA-rankingen. Det betyder att den här veckans ranking ligger till grund för seedningen”, säger arrangören i ett uttalande till AP.

Att 36-åringen dominerat sporten de senaste 15 åren betyder ingenting när lottningen släpps. Hon har fått en plats som utgår från hennes 453:e plats på rankingen vilket skulle innebära att hon kan komma att möta världsettan Simona Halep i den första omgången, eller någon annan högt seedad spelare.

Konkurrenterna ställde sig bakom Serena och ville att hon skulle vara toppseedad, eller i alla fall bli seedad, vilket 32 spelare kommer att bli, innan arrangörens beslut blev känt.

– Det vore bra om rankingen skyddades efter barnafödande, sade världsettan Simona Halep till AP.

Maria Sjarapova och Elina Svitolina, som vann genrepet i Rom under söndagen, slöt upp bakom Williams.

Första Grand Slam-turneringen efter barnafödandet

– Jag tror att man tappar en del när det kommer in ett barn i ditt liv, vilket är mycket viktigare än tennis, så det vore verkligen på sin plats med en ändring, sade Maria Sjarapova som i Rom var uppe och glimtade till på gammal fin form, det bästa hon spelat på flera år.

Williams var förstarankad när hon pausade karriären för att föda barn i september. Franska öppna blir hennes första Grand Slam efter comebacken, som varit en aning hackig beroende på att hon fått tufft motstånd tidigt i turneringarna.

WTA överväger att ändra i sitt regelverk så att rankingen ska vara skyddad men det kan slå igenom först nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.