Serena Williams stöttar Sjarapova. Foto: TT och Bildbyrån.

Sponsorer bryter med Sjarapova – men Serena stöttar

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Maria Sjarapova att hon har dopat sig. Nu väljer en av hennes största sponsorer – det amerikanska sportmärket Nike – att avbryta samarbetet med den förra världsettan.

– Vi är bedrövade och överraskade över nyheterna om Maria Sjarapova. Vi har beslutat att avbryta vårt samarbete med Maria medan utredningen fortsätter, skriver Nike i ett uttalande.

Även bilmärket Porsche och det schweiziska klockmärket Tag Heuer bryter sitt samarbete med Maria Sjarapova.

Det var i samband med Australian Open i Melbourn för sex veckor sedan som världssjuan testades positivt för meldonium – samma medel som Abeba Aregawi åkte fast för.

Hjärtmedicinen meldonium utvecklades i Lettland och inkluderades på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år efter att ha varit på bevakningslistan i ett år.

Får stöd av kollegor

Trots sitt erkännande får den ryska tennistjärnan stöd av namnkunniga kollegor.

Världsettan Serena Williams säger att hon är förvånad och chockad över nyheten men berömmer ryskan för hennes sätt att hantera situationen.

– Som Maria sade, hon tar fullt ansvar för det hon gjort. Det visar på mod och mycket hjärta, säger amerikanskan.

”Sakta i backarna om Maria allihop. Jag har inte alla fakta, jag hoppas att det var ett oavsiktligt misstag, såvitt jag vet var grejerna lagliga fram till 2015”, skriver den 59-åriga tennislegendaren Martina Navratilova på Twitter.

Den förre världsfyran James Blake uppskattar att Sjarapova själv valde att erkänna.

Alla är inte lika förstående

”Wow. Smakfullt av @MariaSharapova att hålla en presskonferens på grund av det här och erkänna sitt misstag. Håller definitivt med om att hon borde ha varit medveten dock”, twittrar den 36-årige amerikanen.

Men inte alla är lika förstående.

”Jag är jättearg och besviken. Vad är poängen med att ta en hjärtmedicin som hjälper ditt hjärta att återhämta sig snabbare om du inte har ett hjärtproblem?”, skriver förre världsettan Jennifer Capriati på Twitter.

Fakta: Meldonium

Det prestationshöjande medlet meldonium utvecklades i Lettland och används i bland annat hjärtmedicin. Studier har visat att ämnet förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Meldonium infördes på antidopningorganisationen Wadas dopningslista 1 januari i år efter att ha funnits på bevakningslista det senaste året.

Sedan dess har flera avslöjanden om positiva dopningstester gjorts:

10 januari: Olga Abramova, Ukraina, skidskytte.

14 januari: Eduard Vorganov, Ryssland, cykel.

29 februari; Abeba Aregawi, Sverige, friidrott.

7 mars: Jekaterina Bobrova, Ryssland, konståkning.

7 mars: Maria Sjarapova, Ryssland, tennis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.