Iga Swiatek lyssnar på Guns N'Roses med sångaren Axl Rose innan sina matcher i Paris. Foto: TT och Bilbyrån

Swiatek skrev polsk historia och vågar inte byta ut Guns N'Roses

Uppdaterad
Publicerad

Sent under tisdagskvällen skrev 19-åriga Iga Swiatek historia med att bli första polska i proffseran (sedan 1968) att nå semifinal i Franska öppna. Hon besegrade då den italienska kvalspelaren Martina Trevisan med 6-3,6-1 – efter att ha lyssnat på Guns N'Roses.

– Egentligen skulle jag vilja byta ut låten, säger Swiatek.

I semin väntar ännu en kvalspelare i den skrällfyllda damsingeln då argentinskan, 131-rankade Nadia Podorska, som slog ut tredjeseedade Elina Svitolina, står för motståndet.

Swiatek överträffade den tidigare mest framgångsrika polskan i Paris, Agnieszka Radwanska, som gick till kvarten 2013. Radwanska var snabb att gratulera Swiatek på sociala medier efteråt.

Trevisan gick upp till 3-1 i första set innan Swiatek vände med att vinna elva av de tolv sista gamen.

– Det blev lite stressigt men jag försökte att inte tänka på att jag spelade i en Grand Slam-kvartsfinal och följde mina rutiner, säger Swiatek till arrangören och berättar att hon värmde upp tre gånger.

Hennes match följde efter femtimmarsdramat mellan Diego Schwartzman och Dominic Thiem. 

Vägrar att titta i mobilen

I rutinerna ingår det att lyssna på Guns N'Roses ”Welcome to the jungle”, en vana hon nu inte vågar ändra på.

– Egentligen skulle jag vilja byta låt just nu eftersom det är tråkigt att lyssna på samma sång men jag lät den vara kvar eftersom jag ville vinna, säger Swiatek.

Efter segern mot toppseedade Simona Halep i söndag har Swiatek övertagit favoritskapet i damklassen – trots sin 54:e-ranking.

– Jag kommer bara att fortsätta spela tennis. Jag ska inte titta i min mobil eftersom jag inte vill besvara alla gratulationer som kommit. Den håller på att explodera. Jag vill bara fokusera på turneringen. Eftersom det är andra veckan är alla ganska trötta, säger Swiatek.

Ingen polsk singelspelare, vare sig herr eller dam, har någonsin vunnit en Grand Slam-turnering.

MER TENNIS: Nadal pressades – slog in matchbollen 01.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.