Naomi Osaka har bott i USA stora delar av livet. Foto: Bildbyrån

Naomi Osaka väljer japanskt medborgarskap för OS 2020

Publicerad

Världstrean Naomi Osaka har bestämt sig för att ge upp sitt amerikanska medborgarskap. Därmed kommer hon kunna representera Japan i OS i Tokyo nästa år.
– Det kommer bli väldigt speciellt, säger Osaka till japanska NHK.

Nästa år avgörs sommar-OS i japanska Tokyo. Och nu verkar det som att hemmanationen får ett stort guldhopp inför spelen.

Världstrean Naomi Osaka säger till japanska NHK att hon siktar på att representera Japan och att hon redan har börjat processen för att enbart ha japanskt medborgarskap.

– Det kommer definitivt bli väldigt speciellt. Det finns inget annat ställe som jag hellre hade velat spela mitt första OS på. Jag tror det kommer bli en av de mest minnesvärda händelserna i mitt liv, säger Osaka till NHK.

Världsetta tidigare i år

Enligt japansk lag måste personer med dubbla medborgarskap välja land före 22 års ålder, och Osaka fyller 22 den 16 oktober. Tidigare under året har Osaka varit rankad etta i världen och totalt har hon vunnit två grand slam-titlar i sin karriär.

Osakas föräldrar kommer från Japan och Haiti, men hon har bott i USA stora delar av livet. På WTA-touren och i Fed Cup har hon tävlat för Japan.

Japans tennisförbund säger att Naomi Osaka måste spela en nationell tävling med Japan för att få representera dem i OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer