Tennisturnering i Indian Wells ställs in Foto: TT

Tennisturnering i Indian Wells ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Den kallas tennisens ”femte grand slam”.

Men i år ställs turneringen i Indian Wells in.

Tävlingen blir därmed det första stora idrottsevenemanget i USA som ställs in på grund av coronavirusets spridning.

Arrangören meddelar att man tagit beslutet sedan lokala myndigheter utlyst nödläge i Coachelladalen, där turneringen äger rum, efter ett bekräftat fall av det nya coronaviruset covid-19.

– Vi är väldigt besvikna över att turneringen inte blir av, men hälsan och säkerheten för lokalsamhället, supportrar, spelare, volontärer, sponsorer, anställda, säljare och alla andra som är involverade i evenemanget är viktigast, säger tävlingschefen Tommy Haas.

Många spelare hade redan hunnit anlända till lndian Wells, där kvalspelet var planerat att inledas under måndagen.

– Jag är skakad, skriver den kanadensiska stjärnan Denis Shapovalov på Twitter.

Tennisens ”femte grand slam”

Den prestigefyllda tennisturneringen brukar locka 400 000 åskådare och det stora antalet stjärnor och höga prissummorna har gjort att ATP och WTA-tennisen i Indian Wells seglat upp som tennisens ”femte grand slam”. I år skulle stjärnor som Novak Djokovic, Rafael Nadal, Serena Williams och Naomi Osaka delta.

Men bara dagar före årets turnering (på onsdag skulle damernas turnering ha startat) har man beslutat att ställa in.

”En för stor risk”

Hittills har drygt 500 fall av coronaviruset rapporterats i USA och smittan finns i 30 delstater. Myndigheterna i Kalifornien måste också tackla det kryssningsfartyg som ligger utanför kusten och där 21 personer testat positivt för viruset.

– Just nu är det en för stor risk för allmänheten i Riverside County-området att hålla en stor sammankomst av det här slaget, säger David Agus, professor i medicin vid University of Southern California, till tävlingens sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.