Tonåringarnas skrällar – till final i US Open

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1999 blir det två tonåringar som spelar i damernas singelfinal på Arthur Ash Stadium.

19-åriga Leylah Fernandez, Kanada, och 18-åriga Emma Raducanu, Storbritannien, möts i US Open-finalen.

Först den ena skrällen: Kanadensiskan Leylah Fernandez slog ut världstvåan, belarusiskan Aryna Sabalenka, och blev finalklar under torsdagen i Flushing Meadows i New York.

Sedan den andra, ännu större skrällen: Brittiskan Emma Raducanu blev den första oseedade kvalspelaren någonsin – både bland herrar och damer – att ta sig ta sig till en grand slam-final.

”Kan inte tro det”

-Ärligt talat så har det gått så fort här i New York. Men jag har tagit en dag i taget och nu, tre veckor senare, är jag i final. Jag kan inte tro det, säger hon från centercourten efter att ha besegrat grekiskan Maria Sakkari i två raka set.

18-åriga Raducanu inledde starkt och tog hem första set med 6–1, i andra blev det jämnare och slutade 6–4.

Raducanu möter kanadensiskan Leylah Fernandez i final. Fernandez, som fyllde 19 år i måndags, har gått från klarhet till klarhet i damernas singelturnering i US Open. På väg till finalen har hon bland annat slagit ut både världstrean Naomi Osaka och den trefaldiga grand slam-vinnaren Angelique Kerber.

I semin slog hon ut världstvåan Aryna Sabalenka efter 7–6, 4–6, 6–4.

-Jag vet inte riktigt hur jag fick den där sista poängen, men jag är glad att jag fick den och jag är glad över att vara i final, säger hon efter matchen.

Historisk final

Finalmötet mellan Fernandez och Raducanu är första gången sedan 1999 som två tonåringar gör upp om en grand slam-titel på damsidan. Då vann en 17-årig Serena Williams över den då 18-åriga Martina Hingis i US Open.

Raducanu verkar ta den kommande finalen med ro.

-Jag är ju kvalspelare så egentligen har jag ju inga förväntningar alls på mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.