Till slut tog det stopp för Danill Medvedev. Han höll ända tills han kom hem till Moskva. Foto: TT.

Toppseedade Medvedev utmattad – tvingas hoppa av inför hemmafansen i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Daniil Medvedev har gått fram som en ångvält och radat upp vinster i ett rasande tempo. Men när världsfyran anlände som toppseedad till Moskva tog krafterna slut.

– Jag är fysiskt och mentalt slutkörd, säger Medvedev.

Så sent som i söndags tog Medvedev hem titeln i storturneringen i Shanghai, där 15 av världens 17 högst rankade spelare deltog, efter att ha slagit Alexander Zverev i finalen med 6-4,6-1.

Det var den 23-årige ryssens tredje titel i sin sjätte raka final, inklusive US Open. Medvedev toppar ATP-listorna i fyra kategorier för 2019: Han har vunnit flest matcher med 59, flest vunna matcher på hardcourt med 46, flest vunna matcher i Masters 1000-turneringar med 22 och nått flest finaler med nio (med fyra titlar).

– Det är någonting enastående jag lyckats med de senaste månaderna. Jag tror det knappt själv, sade Medvedev till Reuters efter titeln i söndags.

Men det var tomt i tanken här han kom till Moskva och han var tvungen att dra sig ur även om det sved.

”Jag hade inget val”

– Jag är fysiskt och mentalt slutkörd och kan inte ge hundra procent. Som professionell kan jag inte gå ut på banan och inte vara redo att ge hundra procent, säger Medvedev till AP och är minst lika ledsen som de fans som inte får se honom spela på hemmaplan.

– Jag är verkligen ledsen och jag ville verkligen spela i Moskva inför mina fans men det är en professionell sport och jag måste göra det som är bäst för min kropp. Jag hade inget val i den här situationen, säger ryssen som dock tror att han snabbt är tillbaka på banan igen.

Redan nästa vecka räknar Medvedev med att han är tillbaka till ATP-turneringen i Wien. Han har redan kvalificerat sig för ATP-slutspelet i London i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.