Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefanos Tsitsipas är klar för sin första final i Australian Open efter vinst mot ryssen Karen Khachanov. Foto: Bildbyrån

Stefanos Tsitsipas framme vid sina drömmars mål – klar för final i Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

Stefanos Tsitsipas spelade sin fjärde semifinal i Australien. När han slog Karen Khachanov med 7-6(7-2),6-4,6-7(6-8),6-3 gick han till sin första final i Melbourne.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Tsitsipas.

När 24-årige Tsitsipas var liten tittade han på grekcyprioten Marcos Baghdatis, i final 2006,  och drömde om att en dag får göra samma resa. Efter tre semifinalförluster på Rod Laver Arena är han nu där.

– Det här ger mig minnen från min barndom när jag tittade på Marcos på tv. Jag ville också nå hit och få spela en sådan här match. Det betyder mycket för mig som kommer från ett litet land, säger Tsitsipas som varit i en Grand Slam-final tidigare. Han fick stryk av Novak Djokovic i Franska öppna 2021 efter att ha tappat 2-0 i set.

Australian Open

Tsitsipas hälsade även till Baghdatis.

– Han är här någonstans, säger Tsitsipas och spejar ut över arenan.

Kan bli världsetta för första gången

Khachanov gav hårt motstånd. I det tredje setets tiebreak låg ryssen, som tävlar under neutral flagg, under med 4-6 och hade två matchbollar emot sig. Khachanov vann fyra raka poäng och tog tiebreaket med 8-6 och tvingade fram ett fjärde set.

Om Tsitsipas vinner finalen på söndag blir han även världsetta för första gången.

– Jag gillar det numret och har jobbat hårt för att nå det. Nu är det nära och jag har möjligheten. Nu kör vi på söndag! ropar han till publiken där många fans hejade på honom.

”Den grekiska tennisguden” stod det på ett plakat.

Tsitsipas möter vinnaren av Djokovic (har nio segrar i Australien) och amerikanen Tommy Paul, som vann Stockholm Open 2021.

– Jag har spelat mot Tommy Paul under min juniortid och det är roligt att han tagit sig så här långt. Han får slå ur underläge, säger Tsitsipas i Eurosports sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet