Timea Babos och Krisstina Mladenovic har stoppats från vidare spel i US Open. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters/Bildbyrån

US Open försvarar coronabeslutet om att stoppa Kristina Mladenovic och Timea Babos

Uppdaterad
Publicerad

US Opens arrangörer försvarar beslutet att stoppa toppseedade Kristina Mladenovic och Timea Babos från vidare spel i turneringen.

Men dubbelparet får stöd av medspelare.

– Det är jättekonstigt, säger Alize Cornet från Frankrike.

Dubbelparet stoppades efter att fransyskan Mladenovic kommit i kontakt med landsmannen Benoit Paire, som fick hoppa av turneringen efter att ha testat positivt för covid-19. Mladenovic, en av elva spelare som kommit i kontakt med Paire, måste därmed sitta i karantän.

”Alla personer om har identifierats att ha haft förlängd nära kontakt med den smittade spelaren måste sitta i karantän i sina rum under resterande karantäntid”, skriver det amerikanska tennisförbundet USTA, som arrangerar US Open, i ett uttalande där de hänvisar till myndighetsbeslut som innebär att de aktuella spelarna inte kan resa fram och tillbaka mellan sina boenden och tävlingsarenan.

Corona och idrott

”USTA är förpliktigat att följa bestämmelserna från myndigheter på lokal, statlig och nationell nivå”, skriver man vidare.

”Mycket brutalt”

– Det är jättekonstigt, för hon (Mladenovic) kunde spela i första omgången både singel- och dubbelturneringen och nu sparkas hon plötsligt ut, säger fransyskan Alize Cornet och beskriver agerandet som ”mycket brutalt”.

New York Times skriver att beslutet att stoppa dubbelparet togs av hälsovårdsmyndigheterna i Nassau på Long Island, där spelarna bor i en bubbla. Enligt tidningen överraskades USTA av beslutet och av att Nassaus myndigheter ändrat reglerna för spelarna.

Under fredagen stoppades fransmannen Adrian Mannarino först från att spela mot Alexander Zverev i tredje omgången. Den matchen kunde spelas tre timmar efter utsatt tid, då efter diskussion där bland andra Novak Djokovic deltog. Världsettan Djokovic avgick strax före US Open som ordförande för ATP:s spelarfack för att starta en egen spelarorganisation.

Babos åkte hem

Medan Mladenovic är kvar i sin karantän i Nassau har dubbelpartnern Timea Babos lämnat New York. Hon och tränaren Michael Joyce lämnade staden på lördagen för att undvika att tvingas till karantän.

– Det här har antagligen kostat oss en grand slam-titel, sade Joyce enligt New York Times innan avfärd.

Den tennis som spelades sent på lördagen, lokal tid, gick de två andraseedade spelarna i singel vidare.

På damsidan hade amerikanskan Sofia Kenin inga problem att manövrera ut Tunisiens Ons Jabeur i två raka set. Hon möter nu Belgiens Elise Mertens om en plats i kvartsfinalen.

”Måste höja nivån”

I herrturneringen fick däremot Dominic Thiem kämpa för att ta sig till den fjärde omgången. Österrikaren vann med 6–2, 6–2, 3–6, 6–3 mot 2014 års mästare Marin Cilic från Kroatien.

– Jag känner mig lite tom, men det är normalt, det är riktigt sent nu och här är ingen publik. Men jag måste höja min nivå om jag vill gå långt, säger Thiem efter matchen.

Han får nu möta 20-årige Felix Auger-Aliassime, kanadensaren är första herrspelare född på 2000-talet att nå fjärde omgången i en grand slam-turnering.

MER US OPEN: Osaka om munskydd (1 september):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet