19-åriga Bianca Andreescu från Kanada van sensationellt finalen i US Open mot sin barndomsidol Serena Williams. Foto: Robert Deutsch/Reuters

Serena Williams missade chansen att bli historisk – förlorade mot 19-åriga sensationen

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Bianca Andreescu har stått för ett sensationsartat år som kulminerade i nattens US Open-titel. I finalen slog hon självaste Serena Williams, som i sin tur förlorade ytterligare en final och missade chansen att bli historisk.

När 2019 inleddes återfanns kanadensiska Bianca Andreescu på en 107:e-plats på världsrankingen. Efter att ha vunnit två av de största hardcourt-turneringarna tidigare i år fick hon i natt lyfta en av de mest åtråfyllda pokalerna inne på centercourten i New York, när hon besegrade sin barndomsidol, Serena Williams och blev första kanadensaren att vinna en Grand Slam i singelspel.

– Det är så svårt att förklara, det är en dröm som blivit verklighet, att få spela här, mot Serena, en legendar inom sporten, det är magiskt. Det var inte lätt överhuvudtaget. Jag är så stolt över hur jag hanterade det.

Fjärde raka finalförlusten

Hon visade ingen som helst respekt eller nervositet och manövrerade ut Williams fullständigt. Hon bröt det första gamet och gick snabbt ifrån till 3-1 i det första setet, som hon sedermera vann med 6-3. En frustrerad Williams fick inte spelat att fungera och hamnade i 1-5-underläge i det andra setet. Då vaknade den forne världsettan och jobbade sig upp till 5-5. Men där tog krafterna slut och Andreescu vann andra setet med 7-5.

– Bianca var ofattbar, jag är så glad och stolt över dig. Det var en otrolig tennis. Jag har haft nedgång efter nedgång, förhoppningsvis kommer det några uppgångar snart, säger Williams med ett stort leende på läpparna efter matchen.

I och med segern är hon nu uppe på femteplats på världsrankingen. Från 107 till 5 på åtta månader.

37-åriga Williams förlorade ännu en Grand Slam-final, den fjärde raka sedan hon kom tillbaka efter att ha blivit mamma. Två Wimbledonfinaler och den urartade US Open-finalen i fjol.

Williams vann sin första Grand Slam-titel innan Andreesscu var född och hade i natt chansen att tangera Margaret Court som den mest framgångsrika spelaren på damsidan, på 24-titlar men var inte ens nära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.