Roger Federer fick kyssa Wimbledon-pokalen för åttonde gången. Foto: TT Nyhetsbyrån

Roger Federer historisk mästare i Wimbledon

Uppdaterad
Publicerad

Roger Federer tog sin historiska åttonde titel i Wimbledon. Inte sedan Björn Borg 1976 har en spelare vunnit i London utan att ha förlorat ett enda set.

– Det känns underbart, vi jobbade så hårt under förra året. Det är magiskt att jag spelade hela turneringen utan att tappa ett enda set, jag kan knappt tro att det är sant, säger Roger Federer.

Med en hårt tejpad vänsterfot klev Marin Čilić ut och servade hem det första gemet i tredje set. Men kroaten med tränaren Jonas Björkman på läktaren hade egentligen aldrig någon chans. Roger Federer fortsatte sin makalösa säsong med att ta tre raka set och sin åttonde Wimbledon-titel. Med det är han bäst genom tiderna på herrsidan.

Segersiffrorna skrevs, 6-3, 6-1, 6-4. 

”Jag gjorde mitt bästa”

– Jag gjorde mitt bästa, det var allt jag kunde göra. Jag har haft en otrolig resa och spelat mitt livs bästa tennis, säger en tårögd Marin Čilić efter matchen.

En fotskadad Cilic hade inte mycket att sätta emot Roger Federer. Foto: TT Nyhetsbyrån

Federer bröt två servar av den hårt slående kroaten i första set och satte tonen tidigt. Det var i just returspelet på fotskadade Čilićs servar som Federer avgjorde matchen och din femte titel under 2017. Hans andra Grand Slam för året, efter Australian Open och sin 19:e Gram Slam totalt.

Foto: TT Nyhetsbyrån

– Jag hoppas vi ses här nästa år så att jag kan försvara min titel, säger Roger Federer.

Lyckas han med det så tangerar han Martina Navrátilovás nio Wimbledon-titlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.