Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
WTA-ordföranden tvivlar på försvunna stjärnans livstecken

WTA-ordföranden tvivlar på försvunna stjärnans livstecken

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai är inte alls försvunnen och hon förnekar att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp. Det säger hon i, det som påstås, vara ett mejl från Shuai till WTA:s ordförande Steve Simon.

Men Simon tvivlar på att det är Shuai som har hört av sig.

– Uttalandet väcker bara min oro angående hennes säkerhet och var hon befinner sig. Jag har svårt att tro att Peng Shuai faktiskt skrev mejlet vi fick eller tror på det som tillskrivs henne.

Peng, som vunnit både Wimbledon och Franska Öppna, har inte setts offentligt sedan hon anklagade Kinas före detta vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp i ett inlägg på sitt sociala mediakonto i Weibo. Inlägget togs snabbt bort från kinesiska sociala medier och den kinesiska regeringen har undvikit att kommentera situationen.

Men igår publicerade Kinas statsägda media ett e-postmeddelande som de hävdar är skrivet av Peng och hade skickats till Simon. I mejlet säger Peng att hon ”vilar hemma” och att hon förnekar sin tidigare anklagelse om sexuella övergrepp mot Zhang.

– Peng Shuai visade ett otroligt mod när hon beskrev en anklagelse om sexuella övergrepp. WTA och resten av världen behöver oberoende och verifierbara bevis på att hon är säker. Jag har upprepade gånger försökt nå henne via många olika former av kommunikation, utan resultat. Peng Shuai måste få tala fritt, utan tvång eller hot från någon källa. Hennes påstående om sexuella övergrepp måste respekteras, utredas med full insyn och utan censur, säger WTA-ordföranden Steve Simon, enligt AP.

”Jag är inte försvunnen”

Här är mejlet som ska ha skrivits av Peng Shuai:

”Hej alla, det här är Peng Shuai. När det gäller de senaste nyheterna som släppts på WTA:s officiella webbplats, har innehållet inte bekräftats eller verifierats av mig själv och det släpptes utan mitt samtycke. Nyheten i den releasen, inklusive påståendet om sexuella övergrepp, är inte sant. Jag är inte försvunnen, inte heller är jag osäker. Jag har precis vilat hemma och allt är bra.

Om WTA publicerar fler nyheter om mig, vänligen verifiera det med mig och släpp det med mitt samtycke. Som professionell tennisspelare tackar jag er alla för ert sällskap och omtanke. Jag hoppas kunna marknadsföra kinesisk tennis med er alla om jag har chansen i framtiden. Jag hoppas att kinesisk tennis kommer att bli bättre och bättre.”

Asienkorrespondenten om försvunna tennisstjärnan 5/11:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Asienkorrespondenten om försvunna tennisstjärnan Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.