Mikael Ymer vann i Wimbledon. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ymers SOK-kritik: ”Finns grejer att säga”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges just nu bästa tennisspelare är på svensk mark för att tävla i Båstad.

Men Mikael Ymer har sagt nej till att spela en ännu större turnering – OS i Tokyo.

Orsaken är bland annat meningsskiljaktigheter med SOK, hävdar han.

Mikael Ymer hade fått grönt ljus från både Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Tennisförbundet, men Sverigeettan tackade nej till en OS-plats.

– Om det går som planerat har jag bättre chans 2024 i Paris, säger han under en pressträff inför Nordea Open i Båstad.

Det är framför allt spelschemat som inte går ihop för Ymer, som skulle behövt byta underlag än en gång. Från gräset i Wimbledon till Båstads grus och tillbaka till gräs under OS-turneringen.

”Kommer gå ut med det”

– Att få representera Sverige är fantastiskt och jag förstår innebörden, både för mig själv och de som tittar. Det var väldigt svårt med spelschemat i år.

Men förutom det finns en annan anledning. Ymer har tidigare sagt att han skulle berätta om varför det inte blir något OS när han kom tillbaka från Wimbledon. 22-åringen vill inte gå in på detaljer men det rör sig om meningsskiljaktigheter mellan tennisstjärnan och SOK samt tennisförbundets tidigare ledning.

– Det finns grejer att säga. Jag kommer att gå ut med det om det behövs men om det går att lösa bakom kulisserna vill jag göra det, säger Ymer och fortsätter:

Möter finländare i Båstad

– Det är viktigt att vissa saker sköts på rätt sätt, det var saker som inte var så lätta. Jag försöker jobba för nästa generation, även om det inte syns. Se till att saker som skett aldrig sker igen.

Men enligt Ymer var det inte något som skulle stoppat honom om allt annat stämt.

– Det var bara en liten del, säger han och berättar att parterna har haft ett möte.

Något som även bekräftas av Niklas Fjeldstad, landslagsansvarig på Tennisförbundet.

– Jag och Mikael har haft ett möte med SOK, säger han till TT, utan att gå närmare in på vad som sades.

I morgon kliver Mikael Ymer in i turneringen i Båstad där han möter finländske Emil Ruusuvuori. I ryggen har han framgångarna från Wimbledon, där han besegrade välkända Jo-Wilfried Tsonga, och Franska mästerskapen där han slog ut Gaël Monfils.

KLIPP: Ymer vann fyra timmar lång rysarmatch (30 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.