SVT Sports expert riktar kritik mot Norge och Johaug. Foto: Bildbyrån/TT

Blomquist kritisk mot missad antidopningsutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug gick aldrig Antidopning Norges utbildning ”Ren utövare”. ”Det är anmärkningsvärt att en nation med så högt profilerade utövare, och som av tradition är väldigt kritiska mot andra i dopningsfrågor, inte sett till att utbildningen genomförts”, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Under onsdagens inledande förhör framkom det bland annat att Therese Johaug inte hade genomgått Antidoping Norges utbildning ”Ren utövare” förrän efter det positiva dopningsprovet.

Blomquist tycker att både förbundet och Johaug själv har ansvar i frågan.

– Hon har ett ansvar för att hon ska gå utbildningen, men kan också tycka att förbundet borde legat på lite mer när man inte ser att hon gått utbildningen, säger Anders Blomquist.

Blomquist, som följt förhören i Oslo under dagen, tror också att det norska förbundet kanske varit lite ”för mån” om människan Therese Johaug.

– De har varit väldigt mån om och tänkt mycket på människan Therese, när de avvaktade med berätta om provresultaten. Men jag tror också att det kan drabba henne lite också, eftersom hennes avstängning i så fall kan bli från ett senare datum. Jag förstår varför, men frågan är om de inte skulle dragit igång direkt, säger Anders Blomquist.

Tror på överklagande

I dagens förhör, liksom de tidigare, har Johaug refererat mycket till att landslagsläkaren Fredrik Benediktsen gett henne klartecken att ta krämen för att smörja sina läppar.

– Om historien är sann så bär han naturligtvis ett stort ansvar. Det man ställer sig tvekande till är ju alla missade varningssignaler. Jag har dock svårt att se att han skulle ta på sig egen skuld som en konstruktion för att minska hennes skuld, säger Anders Blomquist.

Blomquist tror att domen i fallet kommer att ligga väldigt nära rekommendationerna om 14 månaders avstängning för Therese Johaug.

– Jag tror också att det finns stora möjligheter till ett överklagande från flera av de inblandade. Exempelvis från Therese, Fis eller Wada, säger Anders Blomquist.

Anders Blomquist har tidigare sagt att han inte tror att Johaug tagit krämen för att bli en bättre skidåkare. Det står han fast vid.

– Det är min övertygelse. Det är väldigt klumpigt gjort, men jag tror inte att hon medvetet gjort detta för att bli en bättre skidåkare, säger han.

Kan Therese Johaug komma tillbaka till samma nivå som skidåkare?

– Jag tror absolut att hon kan komma tillbaka. Till vilken nivå är nog lite beroende på hur långt straffet blir, säger Anders Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer