Experten: ”En långsökt förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Förklaringen att Therese Johaug ska ha använt ett läppbalsam som innehåller den förbjudna substansen clostebol är en ”långsökt förklaring men det är inte omöjligt”, enligt Riksidrottförbundets antidopningsexpert Åke Andrén-Sandberg.

Riksidrottförbundets antidopningsexpert Åke Andrén-Sandberg menar att förklaringen att Johaug ska ha fått i sig det förbjudna preparatet via krämen, är långsökt.

– Labben nuförtiden är så pass bra att de i teorin kan hitta så små mängder som man fått i sig via ett läppbalsam. Konstigt, men inte omöjlig förklaring, säger han till SVT Sport.

”Det är en anabol steroid”

Vad är clostebol?

– Det här är en anabol steroid som varit med länge. Den är känd redan från DDR-tiden och varit förbjuden länge. Den kan ge större muskler. Tjänar man miljoner på sin idrott måste man vara extra försiktig. Det är idrottarens ansvar.

Varför finns den här substansen ens i hudkräm?

– Det kan man verkligen fråga sig. Någon medicinsk förklaring finns inte. Man vet aldrig vad som finns i hudkrämer, speciellt utomlands ska man vara försiktigt. Även om man hört om andra fall utomlands där det förekommit, säger han.

Hudsalvor med clostebol är ovanligt i Europa. Den specifika salvan som Johaug använde, Trofodermin, finns dock att köpa receptfritt på Apotek i Italien.

– Italienska läkemedelsemyndigheten har då godkänt läkemedlet. Det är till för att behandla och skydda lite allvarligare sår, där man vill skydda mot infektion till exempel. Finns väl ingenting som tyder på att den skulle vara något felaktigt i den. Det som blir lite speciellt är att den innehåller en anabol steroid, säger Läkemedelverkets utredare Tomas Byström.

Clostebol

Clostebol är en anabol steroid, som varit förbjunden länge. Den är känd redan från DDR-tiden. Effekten kan för idrottaren bli att man bygger muskler snabbt.

Dopningsfall med clostebol

Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.

Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.

I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.

Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.