Therese Johaug med sin advokat Mikkel Toft Gimse. Foto: TT Nyhetsbyrån

8 frågor och svar om Johaug-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Många frågor har ställts kring Therese Johaugs dopningsfall. Här nedan listar vi några av de vanligaste frågorna.

Hur stor mängd clostebol hade Johaug i sitt dopningsprov?

13 nanogram per mililiter. Enligt RF:s medicinske expert Åke Andrén-Sandberg är det en mycket liten mängd. ”Man kan inte komma mycket lägre än det som man mätt” säger han till SVT Sport.

Överensstämmer mängden med Johaugs förklaring?

Ja, Antidoping Norge tror på Johaugs version av vad som har hänt men Andrén-Sandberg poängterar att provresultatet beror på när hon fått i sig den förbjudna substansen. ”Hade hon fått i sig detta två-tre dagar före provet, hade det visat betydligt mycket högre. Men skulle hon ha tagit en större dos ett par månader tillbaka, så kan mängden stämma i samband med provtagningen” säger han.

Finns det något gränsvärde för hur stora mängder clostebol man får ta?

Nej, för anabola steroider finns inget gränsvärde. Det är totalförbud.

Kan salvan ha använts för att dölja någon annan typ av dopning?

Det vet vi inte så här långt. Antidoping Norge tror på Johaugs version men ytterligare experter ska vittna under förhörsdagarna i Oslo. Se hela schemat för förhörsdagarna här.

Vad kommer hon att få för straff?

Antidoping Norge har föreslagit 14 månaders avstängning, bakdaterat från 18 oktober 2016, men straffets längd beror på hur aktsamt man bedömer att Johaug har agerat.

48 månaders avstängning är straffet för medveten dopning eller grov oaktsamhet men det finns möjlighet att sänka straffet till 12 månader om det finns förmildrande omständigheter som minskare idrottarens skuld.

Vem bestämmer straffet?

Tre domare från Norges idrottförbunds dömande instans ”Domsutvalget”.

När kommer domen?

Inom en månad kommer Norges idrottsförbund att meddela sin dom. Den kan sedan överklagas av Johaug, Antidoping Norge, Internationella Skidförbundet eller Wada till idrottens skiljedomstol CAS.

Vad händer om hon döms till 14 månaders avstängning?

Då är hon fortsatt avstängd från landslagsverksamheten och får inte tävla. Dock kan hon hinna komma tillbaka till OS 2018. Får hon däremot ett längre straff missar hon OS. ”Om det blir 14 eller 16 månader är helt avgörande för henne i den frågan. Jag tror att väldigt mycket talar för att det blir 14 månader som föreslagits, men jag gissar, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Detta har hänt i Johaugs dopningsfall

4 september, 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september, 2016: Johaug dopningstestas.

4 oktober, 2016: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden Clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober, 2016: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt astmamedicin på ett otillåtet sätt.

19 oktober, 2016: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november, 2016: Antidopning Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december, 2016: Påtalsnämnden i Antidopning Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

25 januari, 2017: Förhören med Therese Johaug inleds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.