Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hård: ”Jag tror inte att hennes popularitet naggats i kanten”

Publicerad

I går gick Therese Johaugs 18 månader långa dopningsavstängning ut. Idag mötte den norska längdskidstjärnan pressen i Holmenkollen. SVT Sports kommentator Jacob Hård reagerade särskilt på hur väl Johaug lyckats behålla motivationen under så lång tid. – Det var det som var det stora frågetecknet inför det här, säger Hård.

SVT Sports kommentator Jacob Hård har följt turerna kring Therese Johaugs dopningsavstängning på nära håll. Under norskans presskonferens reagerade Hård främst på två detaljer:

Att hon väljer att fortsätta samarbetet med tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass, samt att hon lyckats hålla motivationen uppe.

– Det som var frågetecknet inför det här gällde det mentala och motivationen. Bortsett från en svacka när beskedet kom att hon inte skulle få åka OS, så har hon haft motivationen, säger Hård.

Mikkelsplass stannar alltså kvar som Joahugs tränare och flera av frågorna under presskonferensen handlade om ett uppmärksammat tillfälle där Johaug var snabbare än Marit Björgen.

– Det talas mycket om ett intervallpass när hon spöade Björgen. Mikkelsplass tonade ned betydelsen av det, men det han ändå sa var att hon är bättre förbredd nu än innan det här hände, säger Hård.

Johaug passade på att tacka den stora förbilden Björgen för allt stöd, och hon uttryckte också en stor tacksamhet till det norska folket.

– Hon var ju otroligt populär innan det här hände – jag tror inte att hennes popularitet naggats i kanten. Jag tror att norrmännen förlåtit henne och inte sett detta som ett medvetet fusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer