Johaugs läkare Fredrik Bendisken. Foto: Bildbyrån

Johaugs läkare frias

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs norska skidläkare Fredrik S Bendiksen frias av Antidoping Norge. Utredningen mot honom läggs ner.
– Utredningen om Fredrik Bendiksens eventuella brott mot dopningsreglerna läggs ner. Anledningen är att nämnden inte kunnat bevisa att han agerat uppsåtligt, säger presschefen Niels R Kiaer.

Den fd landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen tog på sig skulden för dopningsanklagelserna mot skidstjärnan Therese Johaug.

Nu frias han helt.

– Bendiksens tanke var att behandla Johaugs läppsår. Nämnden har inte funnit det bevisat att Bendiksen gav Johaug clostebol i dopningssyfte, säger Niels R Kiaer.

Bendiksen gav Johaug klartecken att använda den läppsalva, som ledde till att hon sedan fälldes för dopning. Han tog på sig hela ansvaret för dopningsskandalen och avgick efter det.

Therese Johaugs advokat Christian B Hjort är kritisk till hur fallet har hanterats.

– Therese fick 13 månader även om det påpekades att hon hade obetydlig skuld och agerade utan avsikt, medan det inte finns grund för ett mål mot läkaren trots att han är den professionella parten. Enligt min uppfattning visar detta att regelverket är dåligt genomtänkt. Bendiksen har erkänt att han gjorde ett professionellt fel, säger Hjort.

Norska skidförbundet stängde av Johaug i 13 månader för dopning. Senare beslutade Internationella skidförbundet (Fis) att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer