Foto: Bildbyrån

”Norge är förpliktigat att stänga av Johaug”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug valde att inte acceptera en frivillig avstängning. Men skidstjärnan borde vara avstängd om Norge följt de internationella reglerna. ”Norge är förpliktat att avstänga Johaug”, säger Fis-chefen Sarah Lewis.

I dagarna kom beskedet att Therese Johaug testat positivt för dopning – det handlar om den anabola stereoiden clostebol. Men hon får ännu tävla, och vill inte frivilligt avstå.

– På grund av den substans som är involverad, enligt vad vi hört av medierna, är den norska antidopningskommittén förpliktigad att avstänga Johaug. Preparatet finns inte på listan över substanser som kräver en utvärdering. Det är en anabol steroid, säger Fis generalsekreterare Sarah Lewis till Hufvudstadsbladet.

– Vi utgår från att de redan har stängt av henne eller inlett processen för att stänga av henne, säger Lewis.

På fredagen hade det norska skidförbundet fortfarande inte ens meddelat Fis att Johaug fastnat i ett dopningstest.

För bara några månader sedan var det världens bästa herråkare, norrmannen Martin Johnsrud Sundby, som åkte fast då han överdoserat astmamedicin.

– Vi kan inte börja generalisera men det norska skidförbundet står inför några stora utmaningar, säger Lewis.

Det är fortfarande oklart vilka konsekvenser det positiva dopningtestet kommer att ge för Johaug.

– Om Fis och Wada inte är nöjda med Norges beslut i fallet Johaug kan vi överklaga, säger Lewis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer