Sportpanelen kritiserar norska skidförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet måste lägga korten på bordet. Det anser deltagarna i SVT:s Sportpanelen, som diskuterade Johaugs dopningsaffär och turerna kring astmamedicinen.

Sportjournalisten Tommy Engstrand tror att Therese Johaug talar sanning, men vill gärna se resultatet av dopningstestet offentliggjort.

– Tills den dagen det läggs fram, varenda siffra på vad hon hade i kroppen, så tror jag hon är oskyldig. Men det får inte hända något mer, säger han.

Före detta landslagsspelaren i fotboll, Anna Pohjanen, ogillar hur förbundet hanterat krisen.

– Det norska skidförbundet lägger inte alla korten på bordet. Jag tror på Therese men det känns inte som att vi får all information. Det stör mig, jag gillar inte det, säger hon och fortsätter:

”Storyn är så osannolik”

– Jag tror absolut inte att de håller på med systematisk dopning. Men jag tror att de systematiskt förhåller sig till dopningsreglerna och är så nära gränsen de bara kan.

– Det är många som behöver ta sig en funderare på om det är så här vi ska bedriva elitidrott.

DN:s sportkrönikör Johan Esk efterlyser självrannsakan.

– Den där storyn är ju så himla osannolik från början till slut. Det är osannolikt så det kan inte ha hänt.

– Och det här med astmamedicinen är ju ännu värre. Och att man hela tiden ”nej men vi gör inget fel, vi kommer inte att ändra någonting”. Det finns ingen självinsikt.

Tommy Engstrand håller med.

– I fullt friska människor pumpar man i den här medicinen som är för svårt astmasjuka. Vart är idrotten på väg?

”Upplagt för tvist mellan Johaug och förbundet”

Pohjanen tror att ett rättsligt efterspel på Johaugs dopningsaffär är sannolikt.

– Om jag hade fått ett preparat från landslagsläkare, så är jag inte säker på att jag hade dubbelkollat. Om de norska åkarna, i sina åkaravtal, dessutom är skyldiga att ta rådet så är det upplagt för en stor tvist mellan Johaug och förbundet. Men om det inte sker, då tror jag inte på den här historien, säger Anna Pohjanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.