Foto: TT/SVT

Varannan norrman vill att Johaug bestraffas

Uppdaterad
Publicerad

52 procent av norrmännen vill att Therese Johaug ska få en avstängning för dopning. Men många ser helst att hon får lägsta möjliga straff. En undersökning som NRK har beställt visar hur landsmännen ser på dopningsbrottet.

Nyligen vände sig SVT Sports expert Anders Blomquist mot skadeglädje och spekulationer i Therese Johaugs fall. Meningarna går isär om huruvida hon är en fuskare som ska straffas hårt, eller bara har litat på sin läkare och bör frias efter att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol.

När NRK tog hjälp av Norstat för att fråga norrmännen hur de ser på allvaret i saken, svarade 52 procent ”ja” på frågan om Therese Johaug bör straffas efter det positiva dopningsprovet. 32 procent sade ”nej”.

Men även om en knapp majoritet vill se ett straff, är det inte många som önskar en lång avstängning. Bara sju procent väljer alternativet två år på frågan om hur lång tid hon bör stängas av. 28 procent väljer två månader, medan det populäraste alternativet är inget straff: det väljer 32 procent.

Hur länge menar du att Therese Johaug bör stängas av efter det positiva dopningsprovet?

Två år: 7 %
Den här säsongen: 17 %
Två månader: 28 %
Inget straff: 32 %
Vet inte: 16 %

Bör Therese Johaug straffas efter det positiva dopningsprovet?

Ja: 52 %
Nej: 32 %
Vet inte: 16 %

1 000 personer har svarat på frågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer