Arkivbild. Foto: TT

Även OS 2022 kan vara i fara om Tokyo-OS ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Om OS i Tokyo inte kan genomföras nästa år på grund av coronapandemin kan det bli svårt att genomföra vinter-OS i Peking, menar IOK-medlemmen Dick Pound.

– Det är svårt att tro att det inte skulle påverka ett OS i samma område fem månader senare, säger han.

Med en vecka kvar till det som skulle ha varit OS-invigningen i Tokyo har Internationella olympiska kommittén (IOK) fullt fokus på planeringen för de framflyttade sommarspelen. Både IOK och Tokyo-arrangören är fast beslutna att genomföra OS nästa år trots att japanska smittskyddsexperter anser att risken är stor för ökad smittspridning av coronaviruset under OS och Paralympics.

Skulle coronapandemin fortfarande ha en hög smittspridning runt om i världen nästa sommar tvingas man sannolikt att ställa in i Tokyo. Och det kommer att ställa till det för vinter-OS i Peking i februari 2022, anser Dick Pound.

Tokyo 2020

– Om man bortser från de politiska aspekterna, och det fortfarande finns ett covidproblem i juli och augusti nästa år, är det svårt att tro att det inte skulle påverka ett OS i samma område fem månader senare, säger han till Reuters.

”Knäppa saker kan hända”

Pound, en kanadensisk advokat som varit vice ordförande i IOK och lett den internationella antidopningsorganisationen Wada, pekar också på en rad politiska utspel och händelser som kan komma att påverka vinterspelen i Kina. Framför allt den instabila relationen mellan USA och Kina, där USA fördömt Kinas hårdnande grepp om Hongkong och president Donald Trump beskyllt Kina för coronapandemin.

Pound spekulerar i en rad scenarier som skulle kunna inträffa, bland annat att USA skulle bojkotta Peking-spelen, men framför allt att Kina skulle överväga att vägra låta USA delta om landet inte fått kontroll på smittspridningen av covid-19.

– Om man är en konspirationsteoretiker kan man säga att Världshälsoorganisationen WHO, som USA lämnat, kanske påverkas av Kina och säger att det vore farligt att släppa in amerikaner i Kina eftersom USA har flest covidfall i hela världen, säger Pound.

– Det är ett extremt antagande. Och det finns alla möjliga knäppa saker som kan hända.

Lånat ut pengar

På onsdagen hade IOK:s styrelse sitt möte och på fredag har IOK sin session med alla medlemmar – numera hålls alla möten som videokonferenser. Dessa möten handlar till största delen om Tokyo-OS, och inte alls om Peking-OS.

Efter onsdagens möte berättade IOK-ordföranden Thomas Bach att IOK skänkt och lånat ut 100 miljoner dollar, motsvarande drygt 900 miljoner kronor, till de internationella idrottsförbunden samt nationella olympiska kommittéer som fått ekonomiska problem av att OS flyttats fram ett år.

”De sparsamma spelen”

Bach hävdade ännu en gång att man satsar helhjärtat på att genomföra OS och Paralympics nästa år.

– Men vi vill att de ska vara de sparsamma spelen som koncentrerar sig på det viktigaste, säger han på en presskonferens.

Bach menar att huvudfokus bör ligga på de aktivas hälsa och välbefinnande.

Att flytta OS beräknas kosta motsvarande 5,9 miljarder kronor.

– Att ställa in OS på grund av force majeure hade varit lättare för IOK då vi hade fått tillbaka försäkringspengar, sade Bach nyligen till tidningen L'Équipe.

– Men vi finns till för att organisera OS, inte för att ställa in dem.

Klipp: Sveriges satsning inför vinter-OS 2022 (25 maj 2020)

OS och Paralympics-datum

Sommar-OS i Tokyo skulle ha genomförts den 24 juli–9 augusti i år.

Den 24 mars beslutade IOK att flytta fram spelen ett år, till den 23 juli–8 augusti 2021. Paralympics avgörs den 24 augusti–5 september.

Vinter-OS i Peking avgörs den 4–20 februari 2022 och Paralympics den 9–13 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet