Sprintern Kristina Timanovskaja uppger att hon kidnappades. Foto: Bildbyrån

Belarusisk OS-löpare: Tränarna kidnappade mig

Uppdaterad
Publicerad

En belarusisk sprinter klagade på sina tränare offentligt och ville söka asyl, då kidnappades hon av sina egna tränare och ströks från deltagarlistan, uppger Reuters.

Den belarusiska sprintern Kristina Timanovskaja uppger att hon kidnappades av den egna truppen för att föras tillbaka till Belarus efter att hon klagat på tränarna på sina sociala medier.

Timanovskaja ska ha tagits till flygplatsen mot sin vilja för att kliva på ett plan mot hemlandet. 200-meterslöparen ska dock ha sökt skydd hos japansk polis på flygplatsen för att komma undan.

Tokyo 2020

”Jag kommer inte att återvända till Belarus”, skriver 24-åringen, som också strukits av tränarna från tävlingsprogrammet, till Reuters.

Den belarusiska olympiska kommittén skriver i ett uttalande att man valt att dra tillbaka Timanovskaja deltagande i OS efter råd från läkare baserat på hennes ”känslomässiga, psykiska tillstånd”.

Enligt en källa inom den belarusiska stiftelsen Sport Solidarity Foundation, som stöttar fängslade idrottare och de som åsidosatts på grund av sina politiska åsikter, skulle Kristina Timanovskaja ansöka om asyl i Tyskland eller Österrike på måndagen.

I ett videomeddelande som stiftelsen publicerat ber Tsimanouskaja IOK att engagera sig i hennes fall. Även den belarusiska oppositionens ledare, Svetlana Tichanovskaja har uttryckt samma önskan och vill samtidigt att man utreder den belarusiska olympiska kommittén.

Enligt en talesperson för kommittén håller man just nu på att undersöka saken.

MER FRIIDROTT: Rojas krossade världsrekordet i tresteg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet