Hör Kristina Timanovskajas nödrop: ”De vill föra ut mig ur landet mot min vilja”. Foto: Bildbyrån

Belarusiska OS-sprintern beviljas asyl i Polen

Uppdaterad
Publicerad

I en inspelning som publicerats på nätet försöker belarusiska idrottstjänstemän övertala Kristina Timanovskaja att hoppa av OS och genast återvända hem. Den belarusiska OS-sprinten har nu beviljats asyl i Polen av humanitära skäl och planerar resa till landet under kommande dagar.  

Kristina Timanovskaja har uppgett att hon kidnappats av den egna truppen för att föras tillbaka till Belarus, efter att hon klagat på tränarna på sina sociala medier.  

Hon fördes på söndagen till flygplatsen men gick aldrig ombord och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen. Under måndagen befann hon sig på polska ambassaden i Tokyo där hon fick ta emot humanitärt visum.  

Tokyo 2020

”Hon har fått ett humanitärt visum. Polen kommer att göra allt som krävs för att hjälpa henne att fortsätta sin idrottskarriär. Stå upp för solidaritet, alltid”, skriver Polens biträdande utrikesminister Przydacz på Twitter. 

På måndagen sa OS-sprintern till BBC att hon var i säkerhet men att hon fått råd om att inte ge några ytterligare detaljer i det här läget.

Inspelning med tränarna

En inspelning har publicerats på nätet där belarusiska idrottstjänstemän försöker övertala Kristina Timanovskaja att hoppa av OS och genast återvända hem.   

Det är ett 19 minuter långt samtal där OS-sprintern bland annat kallas för dum och där tjänstemännen sagt att på grund av hennes beteende ska ”människor bli av med sina jobb” och därför måste hon åka hem. Hon ombeds att lämna tillbaka traktamentet som hon fått under OS, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet