Tokyo får en lång förfest till OS nästa sommar. Foto: TT

Coronakrisen: Ryssland stoppar dopningstester

Uppdaterad
Publicerad
Som en följd av coronakrisen stoppar Ryssland all dopningstestning tills vidare.

Ryssland har varit sen i coronakurvan och bara rapporterat 1 036 smittade. För att förhindra spridning vidtar nu myndigheterna tuffa åtgärder. Nästa vecka är helt arbetsfri och alla caféer, restauranger, nattklubbar och affärer som inte är samhällsnyttiga har stängts ner. Livsmedelsaffärer och apotek tillåts hålla öppet.  Från och med måndag stängs landets gränser.

– Vi följer naturligtvis det påbud som den ryska regeringen gett order om, säger antidopningschefen på Rusada, Jurij Ganus enligt Reuters.

Enligt kollegan Margarita Pakhnotskaja kommer den testningsfria perioden att sträcka sig till åtminstone 6 april.

Utom räckhåll för antidopningsmyndigheterna, kanske i vissa fall i månader, kan det hända att vissa idrottare, inte bara i Ryssland, känner sig frestade att öka sina medaljchanser med hjälp av prestationshöjande medel, mot OS i Tokyo 2021.

Varningen: ”Vi kommer att fånga dig”

Men gör de det så kommer de åka fast, varnar Wadas ordförande Witold Banka.

– De är inte idrottare. Fuskar du så fångar vi dig. Det är helt säkert. Vi kommer att avslöja dig, säger Wada-ordföranden.

– Om du vill utnyttja situationen till att fuska så kommer vi fånga dig och vi kommer stänga av dig från idrotten.

I avsaknaden av dopningstest måste Wada förlita sig till andra vapen i sin antidopningsarsenal, så som idrottarnas biologiska pass, långtidsanalyser och efterforskningar.

– Det är bra att Ryssland som nation är avstängd men att de som visar att de är rena får tävla och ge dem chansen internationellt, även om det är under neutral flagg. Ryssland måste rensa ut på ledarnivå, den kultur som sitter i väggarna, och göra de tester som krävs och se till att de aktiva är rena, säger ex-OS-mästaren Stefan Holm, som är ledamot i IOK, till SVT Sport.


KLIPP: Corona: Det här har hänt i veckan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lovisa Gelin och Caroline Lindblad. Foto: SVT

 
 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer