Duplantis: ”Situationen suger”

Uppdaterad
Publicerad

Efter världsrekordvintern var stavhopparen Armand Duplantis guldfavorit inför Tokyo-OS.
Men i dag kom alltså beskedet att spelen skjuts upp.
– Jag var ganska mentalt förberedd. Det är vad det är, situationen suger, säger han till SVT Sport.

Armand Duplantis har varit i sitt livs form under vintern och sett fram emot OS i Tokyo i sommar. Men i går meddelade IOK-delegaten Dick Pound att IOK beslutat att skjuta upp OS, och i dag blev beslutet officiellt.

– Det som kom ut i går var lite som en ”teaser”, att det var klart fast ändå inte. Och i dag kom beskedet att OS skjuts upp. Det blev ingen stor chock. För några veckor sedan hade det varit en chock men de senaste veckorna har lett fram till detta så jag var ganska mentalt förberedd. Det är vad det är, situationen suger, men det är samma för alla – alla får vänta ett år. Vissa saker är större än sport, säger 20-åringen till SVT Sport.

”Enda beslutet de kunde fatta”

Beslutet att skjuta upp OS till 2021 var det rätta, menar Duplantis.

– Jag förstår beslutet, det var mer eller mindre det enda beslutet de kunde fatta. Men samtidigt är jag i väldigt bra form och jag kände att jag hade bra chans att gå för guld. Men jag litar på min förmåga att vara bra nästa år med.

Kan det rentav vara en fördel för dig som är ung att OS skjuts upp?

– Jag kommer vara 21 nästa år och ha ännu mer erfarenhet. Det kan kanske till och med vara bättre.

Coronapandemin har självklart berört Duplantis, som haft svårt att ta in senaste veckornas händelser.

– Det är galet, det känns fortfarande inte ”verkligt” det som händer nu.

Tränar hemma hos föräldrarna

Duplantis befinner sig just nu hos föräldrarna i Louisiana, USA, där han följer de dagliga uppdateringarna och tränar så gott det går.

– Jag är tillbaka i trädgården. Det är inte mycket, men det är där allt började. Jag försöker göra vad jag kan just nu, men det är tufft. Jag försöker följa alla riktlinjer och inte vara ute bland folk.

Även om OS nu skjuts upp hoppas Duplantis att några mindre tävlingar blir av denna säsong.

– OS är inte enda anledningen till att jag tränar. Jag älskar att tävla och se var mina gränser går. Om det blir tävlingar den här säsongen kommer jag att satsa 100 procent och träna lika hårt som jag skulle ha gjort för OS. Så om det finns tävlingar kommer all motivation att finnas där.

LISTA: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer