Den franska delen av OS-byn i Tokyo. Foto: TT

Expert fruktar klustersmitta i OS-byn

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade bubblan i OS-byn i Tokyo har redan spräckts och innebär att det finns en risk att covid-19 sprids från OS-deltagare till allmänheten, menar en folkhälsoexpert. Hittills har minst 58 personer med koppling till OS konstaterats smittade i Japan.

– Min största oro är naturligtvis att det kommer att bli ett kluster av smittade i byn eller i något annat boende och dessutom interaktion med lokalbefolkningen, säger Kenji Shibuya, tidigare chef för institutionen för folkhälsa vid King's College London.

Otillräcklig testning vid gränsen och omöjligheten att kontrollera människors rörelser gör att spelen kan förvärra spridningen av den smittsamma deltavarianten, lägger han till.

Tokyo 2020

IOK-chefen: ”Noll risk”

Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén, sade i förra veckan att testning och karantänrutiner innebär ”noll risk” för att deltagare ska kunna smitta invånarna i Japan.

– Sådana uttalanden förvirrar bara och gör människor arga, säger Shibuya, som menar att de faktiska förhållandena är ”helt motsatta”.

I april skrev Shibuya i British Medical Journal att beslutet att genomföra OS måste omprövas då Japan inte kan begränsa spridningen av covid-19 tillräckligt.

I lördags, mindre än en vecka före OS-invigningen, registrerades 1 410 nya covidfall i Tokyo, den högsta dygnssiffran på nära ett halvår.

Hittills har minst 58 personer med koppling till OS konstaterats smittade i Japan.

Experter har varnat för att säsongsfaktorer, ökad rörlighet och spridningen av deltavarianten kan leda till en kraftig ökning till över 2 000 fall per dag i Tokyo nästa månad.

Bara 33 procent av befolkningen i Japan har fått minst en vaccindos.

Till OS-programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet