Körbärsträden blommar i Tokyo som står redo för OS, som dock inte kommer att avgöras förrän nästa sommar. Foto: TT.

Fem frågor om världens största flytt

Uppdaterad
Publicerad

De nya OS-datumen är spikade. Men många problem återstår att lösa. Här är fem frågor och svar kring flytten av sommarspelen i Tokyo

+ Vad kostar flytten till nästa sommar och vem betalar?

Enligt experter, som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till, kan flytten kosta arrangören motsvarande runt 60 miljarder kronor. Det är ungefär halva den totala kostnaden hittills för OS. Katsuhiro Miyamoto, professor i ekonomi vid Kansai-universitet i Osaka, menar att större delen av summan, runt 39 miljarder kronor, kommer från faktiska kostnader, som underhåll av arenor, omtryckning av marknadsföringsmaterial och inhyrning av funktionärer. Resten kommer från ett bredare slag mot ekonomin i stort.

Tokyo 2020

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach har sagt att fördröjningen kommer innebära merkostnader för alla.

Vem som ska betala för flytten verkar bli ett senare problem, även om kanadensiska CBC är inne på att det mest troligen blir japanska skattebetalare.

+ Vad säger sponsorerna?

Japanska sponsorer, som har betalat rekordhöga 30 miljarder kronor för att förknippas med spelen, har klagat på osäkerheten kring uppskjutandet av mästerskapet. Till skillnad från globala OS-sponsorer, har de flesta japanska företagen bara tecknat avtal för ett år.

– Vi måste förhandla om huruvida vårt nuvarande kontrakt kan förlängas eller om det måste göras om med ytterligare kostnader, säger en representant för en sponsor.

– Det är inte ens säkert att vi får behålla rättigheterna.

+ Vad händer med arenorna?

Avtalen med arenor och andra platser som är tänkta att användas under OS måste också omförhandlas. Tokyo Big Sight, en enorm utställningshall i östra delen av staden, bokades till exempel som mediecenter för tusentals journalister.

Det är oklart om Big Sight, som ägs av regeringen, är tillgänglig nästa år. Mötesplatsen har redan 50 bokningar med start i april och det förs samtal om ytterligare 200, enligt talespersonen Mayumi Inoue.

Hon menar att det inte går att göra rum för OS om andra evenemang pågår.

– Det måste bli det ena eller det andra.

Meiji Jingu Stadium, hemmaarena för basebollaget Tokyo Yakult Swallows, var tänkt för att lagra utrustning under spelen. Laget hade planerat att spela sina matcher på Tokyo Dome, hemmaplan för rivalen Yomiuri Giants, mellan juli och början av september, men undersöker nu om så fortfarande är fallet.

Ett annat lag från området, Yokohama Baystars, hade ordnat med att spela sina hemmamatcher på annat håll – bland annat i Niigata, 35 mil bort – eftersom lagets arena skulle användas för OS-baseboll. Baystars talesman säger att laget pratar med förbundet om spelschemat.

”Ett riktigt slag i magen”

+ Vad händer med OS-byn?

Den olympiska byn, som är byggd för att husera över 10 000 idrottare, lär troligen framkalla mycket huvudvärk. Efter spelen skulle nämligen OS-byn göras om till bland annat lägenheter, som redan är sålda.

– Jag vet fortfarande inte vad som ska hända. Det skulle vara oroande om OS-byn användes under en längre tidsperiod utan vårt samtycke, säger en kvinna som köpt en lägenhet tillsammans med sin man.

Försäljning och visning av lägenheterna har ställts in tills vidare.

+ Gäller köpta biljetter även nästa år?

Runt 4,5 miljoner biljetter har sålts till OS, och ytterligare 970 000 till Paralympics. Arrangören har ännu inte bestämt vad som ska hända med biljetterna, även om japanska medier har rapporterat att de gäller även nästa år.

Arrangören i Tokyo har cirka 3 500 funktionärer, många av dem från regeringen eller olika sponsringsföretag.

 – Många i den tillfälliga personalen vill tillbaka till sina egna organisationer, så det här kommer påverka deras motivation, säger en källa.

Uppskjutandet av OS slår hårt också mot hotellen, som redan drabbats av coronaviruset.

– Försäljningstappet är brutalt, säger hotellägaren Shigeki Kitahara.

Eftersom bokningar ofta görs i väldigt god tid är det svårt för ägarna att snabbt ändra sina planer, menar han.

– Det är ett riktigt slag i magen.

SE MER: Jacob Hård: ”Ett unikt beslut”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet