Floridas finansdirektör Jimmy Patronis vill att Florida ska ta över OS om Tokyo hoppar av. Foto: TT Nyhetsbyrån

Florida vill ta över OS från Tokyo

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter gör gällande att den japanska regeringen beslutat sig för att ställa in OS.

Nu kliver Florida fram och erbjuder sig villigt att ta över spelen.

”Vi har en stat med ledare som är villiga att få detta gjort”, skriver statens finansdirektör Jimmy Patronis i ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach.

Förra veckan spreds uppgifter om att den japanska regeringen har kommit fram till att sommarens uppskjutna OS i Tokyo måste ställas in.

Uppgifterna dementerades dock av premiärministern Yoshihide Suga, men det råder fortsatt oklarhet kring hur det ska sluta.

Tokyo 2020

Skrivit till Bach

Om det skulle bli så att Japan, där det folkliga motståndet till OS är stort, kommer fram till att de inte kan arrangera spelen finns det en annan stat som vill ta över spelen: Florida i USA.

Den amerikanska sydstatens finansdirektör har skrivit ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach, där han argumenterar för att spelen ska förläggas dit om Japan tackar nej.

”I dag skriver jag till dig för att uppmuntra dig att överväga att flytta 2021 års olympiska spel från japanska Tokyo till USA, och mer specifikt till Florida”, står det i brevet som citeras av ABC.

Vana vid stora besöksmassor

Patronis nämner i brevet flera anledningar till varför Florida vore en bra OS-värd. Bland annat hur vana de är vid att många människor besöker staten samt att deras ekonomi klarat av pandemin på ett bra sätt, och att de kommer att vaccinera sin befolkning snabbt.

Han nämner även att idrotten har fortsatt hållas öppen under pandemin. Exempelvis får Florida Panthers i NHL har 25 procents beläggning på lagets hemmamatcher. När de spelade hemma mot Chicago förra veckan var publiksiffran exempelvis 4 147 personer.

– Om två veckor spelas Super Bowl för sjuttonde gången i Florida. Arenan kommer vara fylld till 30 procent, säger Floridas finansdirektör Jimmy Patronis.

”Medan de flesta stater har stängt ner sina idrottsevenemang, så har staden Jacksonville arrangerat UFC och NBA hade en ”bubbla” för att hålla matcher i Orlando. Dessutom så kunde både NFL och collegelag spela amerikanska fotbollsmatcher på Florida-mark. Dessutom så har Disney Park och andra internationella turistattraktioner kunnat hållas öppna och fungera på ett säkert sätt i Florida ett tag”, skriver han, och fortsätter:

”Faktum är att Disney är ett utmärkt exempel på hur man ska hantera en komplex organisation under covid-19-perioden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet