Gunilla Lindberg gästade Helgstudion. Foto: SVT

SOK-bossen Gunilla Lindberg: Sverige borde kunna öppna upp idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Lindberg, generalsekreterare i SOK, sitter på en av svensk idrotts tyngsta stolar. I SVT:s Helgstudion var 72-åringen tydlig med sin bild av den nedstängda idrotten.

– Det känns som att vi måste komma i gång nu, säger hon i söndagens sändning.

Gunilla Lindberg är ett riktigt högdjur i den både den svenska och internationella idrotten. Två gånger medlem i den olympiska idrottens högsta organ, den exekutiva kommittén och generalsekreterare i svenska olympiska kommittén. Under söndagen besökte Lindberg SVT:s Helgstudion för att diskutera den senaste tidens upprivande coronapandemi.

– Allt känns väldigt konstigt, men den stora chocken kom 26:e mars när OS i Tokyo sköts fram. De senaste sju åren har OS i Tokyo varit fokus för den stora delen av vårt arbete, säger Gunilla Lindberg.

Corona och idrott

”Måste komma i gång nu”

Gunilla Lindberg ser att idrotten måste sätta igång snarast för att undvika förödande konsekvenser.

– Det låter inte som att alla inser hur viktig idrotten är.

– Idrotten i sig är ju inte smittbärande. Jag brukar tänka när jag åker förbi restauranger där folk i princip sitter i knät på varandra, är det här så mycket bättre än en idrottstävling under kontrollerade former? Jag vet inte riktigt om vi har tagit rätt beslut för idrotten, säger Lindberg och fortsätter:

– Det känns som att vi måste komma i gång nu. När vi öppnar upp nu på andra håll så borde vi kunna öppna upp idrotten. Vi har ju fått bidrag från regeringen med det räcker ju inte på långa vägar att täcka alla kostnader. Det är säkert en hel del klubbar som går i konkurs.

”Vi började för sent”

En av Lindbergs stora hjärtefrågor var att få anordna ett olympiskt spel hemma i Sverige. Förra sommaren var det nära, Cortina och Stockholm/Åre var de enda två kvarvarande kandidaterna för att få anordna vinter-OS 2026. Cortina vann till slut omröstningen, ett beslut som fortfarande smärtar för 72-åringen.

Med distans hur känns det här nu?

Det känns lite fortfarande. Det är inte så att jag vill titta på de här bilderna. Vi hade ett väldigt bra koncept, vi skulle använda alla befintliga arenor. Men vi hade inte tillräckligt på fötterna, säger Lindberg och fortsätter:

– Vi började för sent och vi förstod inte hur lång tid det tar att sälja in ett koncept för myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet