Gunilla Lindberg tror stenhårt på att OS kommer att bli av nästa år. Foto: Bildbyrån

Gunilla Lindberg: ”OS kommer att bli av”

Uppdaterad
Publicerad

I bästa fall är alla länder med, och arenorna fyllda till brädden.

I sämsta fall blir det tävlingar inför tomma läktare.

Men OS i Tokyo kommer att hållas nästa år, försäkrar IOK-ledamoten Gunilla Lindberg.

– I vilken form får vi se när det närmar sig, men spelen kommer att bli av.

Det rådde konsensus när Internationella olympiska kommittén (IOK) höll ett digitalt koordinationsmöte om Tokyo-OS förra veckan. Åtminstone kring huvudfrågan:

– Det var inga tvivel om att spelen ska bli av, säger Lindberg, generalsekreterare för Sveriges olympiska kommitté (SOK), tillika IOK-ledamot.

Tokyo 2020

Självsäkerheten inom IOK är det inget fel på, särskilt inte med tanke på hur mycket som fortfarande är osäkert. Coronapandemin har ännu inte nått sin kulmen i världen, och många länder upplever nu en andra smittovåg.

– Men det är trots allt tio månader kvar och fler och fler idrottsevenemang äger rum nu, säger Gunilla Lindberg.

– Och tidigare har vi saknat en plan B. Nu har vi plan B, C, D, E och F, som vi kan rätta oss efter utifrån hur det ser ut i världen. Och det är inget som tyder på att vi skulle få en tredje våg. Det tyder ju på att det går i rätt riktning.

Vaccin inget måste

Vilket är bästa respektive sämsta scenario för OS i Tokyo?

– Det bästa vore tävlingar med publik, att alla länder har möjlighet att komma in i Japan. Det värsta vore att inte kunna ha med alla länder, det vore jättetråkigt. Hela grundtanken med OS är att hela världen ska samlas. Men vi ser positivt på det. Redan den här veckan har Japan öppnat för aktiva även från länder som egentligen är stängda.

Publiken blir en knäckfråga, säger Lindberg, som varken tror på fulla läktare eller ekande tomma arenor när först OS (invigning den 23 juli 2021) och sedan Paralympics (24 augusti) ska avgöras.

– Det blir väl något mittemellan, skulle jag tro. Man pratar egentligen inte om tomma läktare. Men det står inte och faller med ett vaccin, för man anser att de testmöjligheter som man behöver kommer att finnas ganska snart.

Utan ett vaccin, och om pandemin kvarstår nästa sommar, får eventuella åskådare förbereda sig på att genomgå coronatester vid ankomst till Japan. Ett positivt test lär således innebära att man inte släpps in i landet, säger Lindberg.

ARKIV: Reinebo: ”Planera för OS” (23 juli 2020)

Fakta: OS i Tokyo

Den 7 september 2013 tilldelades Tokyo sommar-OS 2020, de 32:a olympiska spelen i ordningen, inräknat de första spelen i Aten 1896.

Drygt sex och ett halvt år senare, den 24 mars 2020, blev det klart att Internationella olympiska kommittén (IOK), tillsammans med OS-arrangören Tokyo, tvingades skjuta fram spelen ett år på grund av coronapandemin. Spelen skulle från början ha arrangerats 24 juli–9 augusti 2020.

Den 30 mars sattes de nya datumen till 23 juli–8 augusti 2021. Paralympics är tänkt att avgöras 24 augusti–5 september 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet