Världstvåan tände OS-elden

Uppdaterad
Publicerad

Nu har OS-elden tänts.

Det blev världstvåan i tennis, japanskan Naomi Osaka, som fick det ärofyllda uppdraget att tända OS-elden på Olympiastadion i Tokyo.

OS-invigningen avslutades i vanlig ordning med att elden tändes. Det har spekulerats länge om vem som skulle få äran, och det blev den japanska världsstjärnan Naomi Osaka som på hemmaplan fick tända OS-elden på Olympiastadion i Tokyo.

23-åriga tennisspelaren, tvåa i världsrankningen, har kämpat med psykisk ohälsa, kopplat till ångest att tala inför medier och svara på frågor. Osaka har tidigare i år dragit sig ur såväl Franska öppna som Wimbledon på grund av det.

Tokyo 2020

”Sanningen är att jag har haft långa kamper med depression sedan US Open 2018 och haft väldigt svårt att hantera det”, skrev Osaka tidigare i sommar.

Premiärmatchen flyttades sent

Elden, som tändes klockan 23.47 (lokal tid) efter en närmare fyra timmar lång invigningsceremoni, ska nu brinna på Olympiastadion under hela OS.

”Det är utan tvekan den största idrottsliga bedriften och äran i mitt liv. Jag har inga ord för att beskriva det jag känner just nu men jag vet att är fylld med tacksamhet”, skriver Osaka på Twitter.

Medieuppgifterna om att Osaka skulle tända elden kom redan tidigare under fredagen då hennes inledande OS-match sent flyttades från lördag till söndag vilket skapade spekulationer om att hon ska vara en del av eldceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet