IOK:s ordförande Thomas Bach. Foto: Bildbyrån

IOK: OS måste hållas nästa sommar

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Tomas Bach förstår att OS i Tokyo behöver ställas in om inte spelet kan hållas nästa sommar på grund covid-19. Det säger han i en intervju med BBC.

–Det går inte att ha en organisationskommitté med 5 000 personer för alltid, säger han.

Den lokala arrangören har tidigare sagt att det inte finns någon plan B om det redan uppskjutna sommar-OS inte kan genomföras nästa sommar. Premiärminister Shinzo Abe har också meddelat IOK att sommaren 2021 är sista alternativet.

Tomas Bach, ordförande IOK, förstår att nästa sommar är sista alternativet. Bara sex månader sedan är det planerat att vinter-OS i Peking ska hållas.

Tokyo 2020

– Du kan inte förevigt ha 5 000 personer i en organisationskommitté, säger han tilll BBC och fortsätter:

 – Man kan inte heller ändra idrottskalendern varje år för de stora mästerskapen och man kan verkligen inte låta idrottarna fortsätta leva i ovisshet. Du kan inte heller ha en så tät överlappning med framtida OS. Så jag har förståelse hur Japans regering och lokala arrangören tänker.

Thomas Bach säger samtidigt att han räknar med att OS kommer kunna genomföras nästa sommar.

– Vi måste planera för olika scenarier för vi har en uppgift att kunna hålla OS i juli nästa år, säger han.

Jacob Hård: Ett unikt beslut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet