”Tävlingar med hälsorisk är inte ett alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

IOK står fast vid att OS i Tokyo ska genomföras.
Men det finns problem kring hur kvaltävlingarna ska genomföras.
– Det är en utmaning. Att genomföra tävlingar med hälsorisk är inte ett alternativ, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i Sportspegeln Special.

Internationella Olympiska Kommittén, IOK, kom med en kommuniké idag angående OS i Tokyo 2020. Ståndpunkten är att OS ska genomföras som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti.

Ett beslut som hyllades av Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté, som var gäst i SVT:s program Sportspegeln Special – idrott och corona.

– Man måste vara ödmjuk för att det är ett globalt nödläge. Det här var en stark signal. Ett bra beslut, säger Reinebo.

”Jag kan inte svara på vad plan B är”

Vad kan förändra den riktlinjen?

– Att följa vad experterna säger och de rekommendationer som finns. Men just nu är huvudlinjen att OS ska genomföras.

Det brukar alltid finnas en plan B. Vad är den?

– Jag kan inte svara på vad plan B är.

Vet du vad plan B är?

– Jag vet inte vad plan B är, men alla evenemang har olika nivåer av planering. Det är några antal månader kvar och det är logiskt att evenemang som ligger närmare i tiden ställs in.

”Inte ett alternativ”

På grund av corona blir det olika sportsliga förutsättningar. Hur påverkar det?

– Det ligger i idrottens DNA att ha lika villkor. IOK jobbar hårt med de internationella förbunden så att kvalen ska kunna genomföras och att de ska hitta lösningar för uppskjutna tävlingar. Det tror jag att de kommer att lyckas med, säger Reinebo och fortsätter:

– Det är en utmaning, men det finns lösningar. En lösning är att göra uttagningar senare. Att genomföra tävlingar med hälsorisk är inte ett alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.