Tokyo är värd för sommar-OS 2020. Foto: TT Nyhetsbyrån

Japansk minister: ”Ingen mening med ett OS”

Uppdaterad
Publicerad

Den ursprungliga OS-planen kvarstår – men möts av kritik.

Nu höjs röster även från landets högsta politiska ledning om att ett OS kanske inte är en så bra idé, trots allt.

– Om andra nationer inte kan skicka sina idrottare är det ingen mening att ha ett OS, säger vice premiärministern Taro Aso.

Internationella olympiska kommittén (IOK) sade under tisdagen att ”det inte finns några skäl till drastiska beslut i dagsläget”.

Planen att OS ska invigas den 24 juli ligger fast, och från arrangören i Tokyo har allt annat låtit otänkbart. Detta trots att coronavirusets spridning satt stopp för en mängd kvaltävlingar och att många länder stängt sina gränser.

Tokyo 2020

Men nu säger Taro Aso, vice premiärminister i Japan, att även om Japan lyckas tygla coronaviruset, skulle ett OS ”inte vara någon mening” om inte andra nationer kan skicka sina idrottare.

– Som premiärministern sagt är det önskvärt att hålla OS i en miljö där alla känner sig trygga och glada. Men det är inget som Japan ensamt kan bestämma, fortsätter Aso, som även är landets finansminister.

Både idrottare och nationella olympiska kommittéer har höjt sina röster för att spelen ska flyttas. Alejandro Blanco, ordförande i Spaniens olympiska kommitté, är en av dem.

– Nyheterna som kommer varje dag är obekväma för alla världens länder, men för oss är den viktigaste punkten (gällande OS) att våra idrottare inte har möjlighet att träna, och att hålla OS som planerat skulle innebära orättvisa förhållanden, säger Blanco.

Klipp: Japanske premiärministern säker på ett OS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet