Taro Kono är tveksam till om Tokyo-OS blir av i sommar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Japansk minister: OS kan ställas in

Uppdaterad
Publicerad

Sommar-OS i Tokyo har redan skjutits upp ett år.

Därefter har signalerna varit klara: Det kommer att avgöras sommaren 2021.

Men nu öppnar regeringen för att spelen kan ställas in.

– Allt är möjligt, säger lagstiftningsministern Taro Kono.

Tokyo-OS är fortsatt ett frågetecken. Opinionen i Japan har den senaste tiden varit allt mer kritisk till att spelen ska avgöras nästa sommar, i takt med att coronasituationen åter har blivit värre.

Och nu öppnar även landets regering för att spelen kanske inte blir av, trots att de tidigare signalerna från regeringen har varit att spelen ska hållas till vilket pris som helst.

Tokyo 2020

”Kan sluta hur som helst”

I dag, i en intervju med nyhetsbyrån Reuters, erkänner Taro Kono, minister med ansvar för administrativa frågor, att spelens öde fortfarande hänger i luften.

– Vi måste göra vårt bästa för att förbereda oss för spelen, men det kan sluta hur som helst, säger han.

”Allt är möjligt”

Så sent som tidigare denna vecka svarade 77 procent av deltagarna i en japansk opinionsundersökning att spelen borde skjutas upp eller ställas in. Och nu verkar det alltså som att regeringen, trots premiärminister Yoshihide Sugas ord förra veckan om att mästerskapen ändå ska hållas, är redo för att spelen kan ställas in.

– Allt är möjligt, men som arrangörer av spelen så måste vi göra allt vi kan. Kommer det ett klartecken så ska vi vara redo för att arrangera ett bra OS. Men OS-kommittén måste även tänka på en Plan B och en Plan C, säger Taro Kono.

KLIPP: Tre frågor om friidrottarnas OS-chanser (26 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet