Klart: Ostholt och Salminen historiska fanbärare. Foto: TT/Bildbyrån.

Klart: Ostholt och Salminen historiska fanbärare

Uppdaterad
Publicerad

Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen – det är Sveriges fanbärare på OS-invigningen i Tokyo på fredag.

Det blir första gången en kvinna och en man delar på det prestigefyllda uppdraget.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), presenterade fanbärarna på en pressträff i OS-byn. Bredvid stod en stolt Algotsson Ostholt.

– Jag kände direkt ”wow vilken ära att få vara med på detta”. Det var ingen tvekan, säger Algotsson Ostholt, OS-silvermedaljör i London 2012.

Tokyo 2020

Det var länge osäkert om 46-åringen skulle nå sitt fjärde OS. Satsningen fick en tuff smäll när två av hennes hästar dog i en lastbilsbrand när hon var på väg hem från en tävling i Polen 2019.

Nu är hon med som reserv i Japan.

”Mest förvånad”

Salminen, OS-guldmedaljör i starbåt 2012 tillsammans med Fredrik Lööf, var med på pressträffen via telefonlänk från seglarnas OS-uppladdning i Enoshima. Han fick frågan från Reinebo bara några timmar innan fanbärarna skulle presenteras.

– Jag blev nog mest förvånad – och glad. Nu när det har börjat sjunka in ger det en otrolig energiboost, säger finnjolleseglaren.

– Det är kanske något av det största man kan uppleva som olympier, nästan att jämföra med medalj. Jag fick frågan när jag stod i frukostbuffén.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har som ett led i sitt jämställdhetsarbete ändrat reglerna och uppmanat de trupper som kan att utse en kvinnlig och en manlig fanbärare i Tokyo.

– Det är historiskt, konstaterar Peter Reinebo.

Två kriterier

SOK:s ena kriterium är att man ska vara en framgångsrik olympier. Det uppfyller både Algotsson Ostholt och Salminen med sina OS-medaljer.

– Det andra kriteriet handlar om hur man representerar sig själv, sin idrott, svenska truppen och Sverige. Det var roligt att de hade möjligheten – och att de tackade ja direkt, säger Reinebo.

– De kommer att bära en fana tillsammans. Vi kommer att ha en liten men stark följarskara som består av både aktiva och ledare.

TT: Var det svårt att hitta fanbärare under de här speciella omständigheterna med en coronabubbla?

– Det var inte svårt och de var i toppen på vår lista. Och jag hade respekterat om någon av dem tackat nej, om de inte var ikapp med sin acklimatisering eller kanske hade tävlingar på lördag, säger Reinebo.

Ingen publik

Det blir en ovanlig invigning på Tokyos olympiastadion med plats för 68 000 åskådare. Under pandemin tillåts ingen publik, annars har få detaljer om ceremonin läckt ut.

Även för den svenska truppen är mycket oklart.

– Vi ska få den informationen i morgon. Jag tror att man håller på att monitorera in i det sista. Men totalt sett blir vi färre. Kanske blir vi någonstans mellan 60–70 procent av de som brukar gå, säger Peter Reinebo.

I Rio-OS för fem år sedan var simmaren Therese Alshammar svensk fanbärare.

Tio senaste svenska fanbärarna i sommar-OS

1984: Hans Svensson, rodd

1988: Agneta Andersson, kanot

1992: Stefan Edberg, tennis

1996: Jan-Ove Waldner, bordtennis.

2000: Anna Olsson, kanot

2004: Lars Frölander, simning

2008: Christian Olsson (tävlade inte), friidrott

2012: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2016: Therese Alshammar, simning

2021: Sara Algotsson Ostholt, ridsport, Max Salminen, segling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet